Seful FBI spune ca Romania si SUA vor mai avea actiuni comune impotriva criminalitatii informatice.

Operatiuni comune ale FBI si autoritatilor romane de combatere a criminalitatii cibernetice, similare celei din luna iulie, care a dus la arestarea a peste 100 de persoane, vor mai avea loc, a declarat, miercuri, la Bucuresti, Robert Mueller, directorul FBI.

"Fie ca este vorba despre terorism, trafic de droguri sau de persoane, de criminalitate informatica nu exista o tara sau o institutie care sa poata contracara singura. Pentru a contracara cu succes aceste amenintari si pentru a ne putea apara cetatenii trebuie sa operam impreuna si in ultimii cativa ani, impreuna cu omologii din Romania, in special cu SRI, am intreprins actiuni comune pentru contracararea acestor amenintari. Un exemplu este operatiunea din luna iulie in care peste 100 de persoane au fost arestate in Romania si SUA, indivizi care au fost pusi sub acuzare pentru participarea la activitati de crima organizata in domeniul informatic. Va pot asigura ca vor mai fi si alte operatiuni similare celei de desfasurate in luna iulie", a declarat directorul FBI, Robert Mueller, dupa intalnirea cu seful SRI, George Maior, potrivit MEDIAFAX.

El a precizat ca doreste sa-l felicite in mod special pe George Maior, dar si SRI, pentru munca depusa si pentru cooperarea cu FBI in lupta impotriva crimei organizate, a criminalitatii informatice "dar mai ales in combaterea coruptiei la nivel inalt".

"SRI are un rol de lider in identificarea coruptiei la nivel inalt si in cooperarea cu politia nationala pentru contracararea coruptiei la nivel inalt", a subliniat Mueller.

La randul sau, George Maior a tinut sa-l felicite pe seful FBI, Robert Mueller, pentru prelungirea cu doi ani a mandatului de director al acestui serviciu, apreciind ca aceasta este "un semn de recunoastere si de apreciere a eforturilor depuse in ultimii 10 ani pentru modernizarea FBI".

Maior a mai spus ca impreuna cu Robert Mueller a identificat noi domenii in care pot fi dezvoltate dialogul si cooperarea intre cele doua servicii, mentionand in mod special domeniul cyber-intelligence, domeniu in care SRI este autoritate nationala din anul 2008.

Citeste si:
Reacția Chinei în fața acuzațiilor FBI privind originea COVID-19....
Reacția Chinei în fața...

"Totodata as dori sa-l asigur pe domnul Mueller ca FBI va gasi intotdeauna in SRI un partener deschis si de incredere", a mai spus Maior.

In luna iulie, o retea formata din peste 100 de persoane care se ocupau cu infractiuni pe internet si care au pagubit in jur de 1.000 de persoane cu aproximativ 20 de milioane de dolari, a fost destructurata prin cooperarea autoritatilor romane si americane.

Anchetatorii au stabilit ca in perioada 2009-2011, prin postarea unor anunturi fictive de vanzare a unor bunuri inexistente in realitate (autoturisme, motociclete, ambarcatiuni usoare, produse electronice), suspectii au indus si mentinut in eroare mai multi cumparatori on-line, in cadrul platformelor de comert electronic www.eBay.com si www.craigslist.org, carora le-au fost transmise informatii false cu privire la realitatea anunturilor, modalitatea de achizitie, plata pretului, identitatea vanzatorului.

Citeste si:
Altex își extinde rețeaua și deschide un nou magazin în Botoșani,...
Altex își extinde rețeaua și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.