Tara noastra a obtinut un punctaj al perceptie in privinta coruptiei mai slab decat cel al Kuweitului, Ghanei, Oman si, uimitor, Cubei si Braziliei.

Astfel, Romania se afla pe locul 75 din 118 de tari dupa nivelul de coruptie, cu un punctaj de 3,6, potrivit studiului de perceptie a coruptiei realizat de Transparency International 2011.

Scara de masurare este de la 0 (nivelul coruptiei percepute ca cea mai puternica) la 10 (nivelul coruptiei fiind cel mai redus).

Conform calculelor, in preajma Romaniei se afla Republica Macedonia, Samoa, Brazilia, Samoa, Tunisia, China, iar dupa tara noastra se plaseaza Gambia, Lesotho, Vanuatu si Columbia.

In cadrul raportului Transparency International pe anul 2010, Romania se afla pe locul 69 si avea un punctaj de 3,7.

Tarile cu cel mai redus nivel al coruptiei sunt, in ordine: Noua Zeelanda (9,5), Danemarca (9,4), Finlanda (9,4), Suedia (9,3), Singapore (9,2) si Norvegia, cu 9 puncte.

Cele mai corupte tari sunt Somalia si Coreea de Nord, ambele cu 1 punct, precedate de Myammar, Afganistan, Uzbekistan, Turkmenistan si Sudan.

Citeste si:
Criza datoriilor, amplificata de coruptie


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.