Romania se plaseaza pe locul 69 din 178 de tari la nivelul perceptiei coruptiei din tara, obtinand un scor de 3,7 din 10, potrivit raportului Transparency International 2010.

Desi scorul nu este bun, Romania are o pozitie mai buna decat statele vecine Bulgaria (73), Moldova (105), Ucraina (134) si Serbia (78). Totusi, Ungaria a obtinut un punctaj si un loc mai bun decat tara noastra, 50, respectiv un scort de 4,7.

Rezultatele studiului nu sunt imbucuratoare, deoarece circa trei sferturi din cele 178 de tari analizate au primit u punctaj sub 5, ceea ce indica o problema serioasa a coruptiei.

“Pentru a raspunde acestor probleme, guvernele tarilor trebuie sa integreze masuri anticoruptie in toate sferele publice, de la raspunsul lor fata de criza financiara pana schimbari climatice, angajamente cqatre comunitatea internationala pana la eradicarea saraciei”, potrivit Transparency International.

Cele mai bune scoruri si astfel tarile cu cea mai redusa rata a coruptiei au fost obtinute de Danemarca, Noua Zeelanda si Singapore.

Pe de alta parte, cea mai ridicata rata a coruptiei se inregistreaza in Somalia, Afghanistan, Iraq, Uzbekistan si Turjmenistan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.