1 Decembrie este Ziua Mondiala a luptei contra HIV/SIDA, prilej cu aflam statistici ingrijoratoare despre educatia sexuala in Romania.

68% dintre femei si 64% dintre barbati spun ca au nevoie de mai multe informatii despre HIV/SIDA, arata un studiu realizat de Durex. Aceasta lipsa de cunostinte este cu atat mai ingrijoratoare cu cat din ce in ce mai multi romani se expun riscului inca de la inceputul vietii sexuale.

Aproape 6 din 10 romani (56%), barbati si femei, nu au folosit nicio metoda de protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala atunci cand si-au pierdut virginitatea.

46% dintre femei se aflau intr-o relatie stabila atunci cand au avut primul contact sexual, in vreme ce 35% dintre barbati si-au pierdut virginitatea datorita unei relatii de moment.

Desi 48% dintre respondenti au afirmat ca au ignorat mijloacele de protectie pentru ca aveau incredere in partenerul sexual, 38% au recunoscut ca nu puteau sa fie siguri ca partenerul nu ar fi fost niciodata purtatorul unei astfel de boli.

Unul din cei 10 care si-au asumat riscul, spun ca a fost o greseala si ca ulterior au regretat acest lucru.

„Este extrem de ingrijorator sa descoperim cat de multi romani activi sexual isi pun sanatatea lor si a partenerului in pericol. Rezultatele studiului ne evidentiaza cat de importanta este misiunea noastre, de informare si educare pentru viitor” a spus Alina Lungulescu – Marketing Director Reckitt Benckiser Balkans.

  • 24 de ani, media de varsta a pacientilor seropozitivi romani

HIV/SIDA ii afecteaza in special pe tinerii romani: 1 roman din 2 care traieste cu aceasta maladie are cel mult 24 de ani, potrivit statisticilor realizate de Institutul National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals".

Mai mult decat atat, aproximativ 65% dintre romanii afectati de HIV/SIDA au devenit seropozitivi fara vina lor , in copilarie, prin infectii contactate in cadrul sistemului sanitar in perioada 1988 - 1990.

Citeste si:
Mama lui Lili Sandu, de urgență la spitalul Matei Balș: „L-am...
Mama lui Lili Sandu, de...

Pentru a atrage atentia asupra dramei traite de acesti tineri si pentru a-i incuraja sa continue lupta cu HIV si implicit lupta pentru o viata normala, Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA din Romania (UNOPA), cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK) al Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii Bucuresti si al Fundatiei “Prof. Dr. Matei Bals” lanseaza campania “Ia-ma de mana! Arata ca iti pasa!”.

Pe site-ul special creat pentru aceasta campanie, www.iamademana.ro, oricine isi poate arata sprijinul printr-un simplu click de sustinere, scriind un mesaj de incurajare a pacientilor sau indemnandu-si prietenii sa il acceseze si sa-si arate sprijinul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.