Telegondola construita din bani publici din Sinaia ar ptuea sa treaca in proprietatea firmei de leasing Dunarea IFN SA.

Telegondola care face legatura intre cota 1000 si cota 1400 a fost inaugurata in decembrie 2007. 4 ani mai tarziu, Primaria Sinaia nu a achitat inca suma integrala de 7,6 milioane de euro pentru constructia telegondolei, din care 2,3 milioane de euro reprezentau fonduri guvernamentale.

Primaria mai are de platit o rata finala de 300.000 de euro, iar aceasta restanta ar putea duce la trecerea telegondolei in proprietatea firmei de leasing care a finantat achizitia sa, relateaza MEDIAFAX.

"Dintr-un contract de 7,6 milioane de euro, mai era de achitat o rata de 300.000 de euro, care trebuia platita in iunie. Rata nu a putut fi platita pentru ca telegondola nu a avut incasari in ultima perioada, in conditiile in care de regula are, in medie, incasari de 200.000 de lei", declara primarul orasului Sinaia, Vlad Oprea.

In urma unei licitatii publice castigata de grupul de firme Dunarea, la data de 20 decembrie 2006, a fost semnat contractul de leasing financiar pentru achizitionarea unei telegondole "la cheie". Pe 25 octombrie, Dunarea IFN SA a anuntat rezilierea contractului de leasing si inceperea executarii silite a debitului urmarit, ca urmare a intarzierii SC Transport Urban Sinaia S.R.L cu 90 de zile la plata ratei de leasing.

  • Telegondola nu a functionat in timpul verii

Telegondola nu a mai functionat din luna mai, deoarece Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR) a retras autorizatia de functionare din cauza unui stalp care alunecase.

Transport Urban Sinaia S.R.L, care exploateaza instalatia, a notificat lipsa incasarilor si pierderile inregistrate catre Dunarea IFN S.A. considerand ca aceasta este direct raspunzatoare in calitate de proprietar-locator al instalatiei.

"In urma prelungirii nejustificate a lucrarilor, in septembrie 2011, SC Transport Urban Sinaia S.R.L a convocat Dunarea IFN S.A la consiliere prealabila pentru recuperarea prejudiciului cauzat de nefunctionarea instalatiei. Ulterior, Dunarea IFN S.A. a emis o notificare de reziliere unilaterala a contractului pentru neplata ratei aferente lunii iunie 2011 la care SC Transport Urban SRL a raspuns prin respingerea declaratiei de reziliere a contractului motivand refuzul la plata facturilor emise in temeiul exceptiei de neexecutare a contractului", mai sustin autoritatile locale.

Citeste si:
Pârtiile din Poiana Brașov s-au deschis! Ce avertisment au primit...
Pârtiile din Poiana Brașov...

  • Prefectul de Prahova vs Primarul Sinaia

Prefectul de Prahova, Adrian Dobre sustine ca responsabilitatea pentru aceasta situatie apartine in intregime primariei Sinaia. Firma de leasing are tot dreptul conform contractului de finantare sa demonteze telegondola si sa o mute din localitate, pe cheltuiala Primariei.

"Primaria a semnat un contract de leasing nefiind atenta la toate clauzele contractului. Acum incearca, prin diferite adrese, sa arunce vina pe altcineva: pe Institutia Prefectului, pe cetatenii din Sinaia si sa se excluda din aceasta culpa. Dar, daca se citeste contractul, se va observa ca Primaria era obligata sa faca o serie de lucrari si sa intretina aceasta instalatie in bune conditii de functionare, inca de la inceput", a mai spus Adrian Dobre.

De partea cealalta a baricadei, primarul Vlad Oprea isi apara deciziile, sustinand ca autoritatile locale au platit 95% din valoarea instalatiei de transport pe cablu, care a costat aproximativ 7,5 milioane de euro.

Citeste si:
Cine ramane cu telegondola din Sinaia?
Cine ramane cu telegondola...

Marti, referindu-se la decizia de executare silita, Vlad Oprea califica masura drept "profund ilegala".

"Este o masura profund ilegala, masura de executare silita a telegondolei in conditiile in care noi avem mai multe solicitari pe rol, mai multe plangeri si prin care nu cred ca este admis ca o investitie de peste 8 milioane de euro realizata din bani publici sa fie trecuta in proprietatea unui privat. Acest lucru poate compromite foarte grav si iremediabil sezonul de schi de anul acesta, Festivalul olimpic de tineret si evident este un fapt fara precedent ca un privat sa puna mana pe un bun public de peste 8 milioane de euro. Peste doua zile veti avea executarea silita ce veti face? Am informat astazi consiliul local, vom informa si cetatenii ca sa fie prezenti acolo pentru ca, din punctul nostru de vedere aceasta executare este total ilegala si n-are nici o legatura cu ce s-a incuviintat cu dosarul de executare silita", spune Oprea.

Citeste si:
Podul din Sinaia a intrat în reabilitare la început de sezon...
Podul din Sinaia a intrat în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.