Uniunea Europeana a hotarat ca promovarea apei imbuteliate ca produs care combate deshidratarea este ilegala.

Incepand de luna viitoare, producatorii de apa imbuteliata nu mai au voie sa-si promoveze produsele ca fiind “eficiente contra deshidratarii”.

Parlamentul European a aprobat miercuri o directiva care stabileste ca mesajul “consumul de apa combate deshidratarea” induce consumatorul in eroare si nu a fost dovedit stiintific.

Conform textului legii, producatorii de apa imbuteliata care isi promoveaza produsele afirmand ca “reduc riscul deshidratarii” vor fi amendati si posibil condamnati la doi ani de inchisoare, relateaza Telegraph.

  • De unde a pornit totul?

Parintii propunerii legislative devenita lege sunt profesorii germani Dr. Andreas Hahn si Dr. Moritz Hagenmeyer, care servesc rolul de consultanti ai Comisiei Europene in privinta legislatiei promovarii alimentelor. Dansii au vrut sa testeze modul in care unele mesaje de marketing sunt aprobate sau respinse de Comisia Europeana.

Prin urmare au apelat la un exemplu de mesaj unanim acceptat: „Consumul de apa regulat reduce riscul aparitiei deshidratarii” si au solicitat in februarie 2011 ca Autoritatea Europeana a Standardelor Alimentare sa aprobe folosirea lui.

Institutia insa a refuzat sa aprobe mesajul fara cercetari in plus care sa-i demonstreze acuratetea. Prin urmare a convocat o intalnire de 21 de cercetatori la Parma, in Italia care sa dea un verdict in privinta valabilitatii teoriei.

In urma deliberarilor, acestia au ajuns la urmatoarea concluzie: cantitatea redusa de apa in corp este un simptom al deshidratarii dar nu este ceva care poate fi controlat sau combatut prin consumul de apa.

Verdictul Autoritatii s-a transformat apoi intr-o directiva europeana, care a fost aprobata miercuri. Noua lege si initiatorii sai nu au scapat de critica sau de batjocura colegilor.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

“Prostie mai mare de mult nu am mai auzit. Euro mai are putin si arde, Uniunea Europeana se dezmembreaza si uite ce avem aici: oficiali cu salarii enorme se indoiesc de beneficiile evidente ale apei si incearca sa nege un adevar de baza. Este cel mai bun exemplu al nebuniei care sta la baza proiectului Uniunii Europene” a declarat parlamentarul european conservator Roger Helmer.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.