Pentru anul viitor specialistii in resurse umane sunt optimisti in privinta cresterilor salariale, insa isi mentin prudenta in declaratii.

59% din companiile incluse in studiul PayWell estimeaza ca vor implementa cresteri salariale in 2012, potrivit Nicoletei Dumitru, senior consultant la PriceWaterhouseCoopers. Procentul mediu de crestere in urma compilarii datelor este de 6,8%, asta in conditiile in care in 2011 companiile estimasera cresteri salariale de 5,1%.

• Pachetele de remunerare isi modifica structura

"In ultimii trei ani am asistat la o modificare a structurii pachetelor de remunerare. A crescut ponderea platii garantate (bani primiti in mana), au scazut in valoare beneficiile variabile (bonusuri de performanta) si s-au stabilizat beneficiile in natura (tichete de masa, cantina etc), dar la un nivel cu 50% mai mic decat cel din 2008”, a explicat Nicoleta Dumitru.

Reprezentantul PwC a tinut sa sublinieze ca in prezent companiile sunt ghidate de principiul securizarii in strategia lor de resurse umane, spre deosebire de perioada 2006 – 2008 cand predomina o mentalitate competitiva.

Una dintre inovatiile propuse pentru imbunatatirea pachetelor de remunare este introducerea pachetelor flexibile.

„In trecut am observat ca multi angajati nu profita de beneficiile in natura; doar 10% dintre ei foloseau abonamentul la sala de exemplu”, explica Madalina Racovitan, partner KPMG.

Pachetele flexibile s-ar putea constitui pe baza preferintelor angajatilor. Intr-o companie multinationala exista multi angajati cu multe nevoi diferite. Ele pot fi acoperite cel mai bine prin pachete individualizate.

• Previziuni pentru 2012

In 2011 piata muncii in Romania a crescut cu 30 – 35%. Cele mai multe locuri noi de munca s-au acordat in domeniile IT, vanzari marketing, financiar si servicii medicale private, potrivit cercetarii realizate de compania de consultanta Qualia. Rezultatele cercetarilor au fost prezentate in conferinta Compensation and Benefits.

Citeste si:
Mai multe locuri de muncă disponibile în 2022
Mai multe locuri de muncă...

Pentru 2012 se preconizeaza o crestere mai modesta a pietei locurilor de munca de doar 5-6%, in contextul stabilizarii mediului economic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.