Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat, vineri, la Sibiu, ca doar colaborarea dintre Biserica si societate poate scoate Romania dintr-un "infern" datorat deceniilor de comunism si ca trebuie depasit "complexul ca respectul fata de Biserica este demodat".

Baconschi a declarat, vineri, intr-o dezbatere desfasurata la Sibiu, ca este importanta colaborarea dintre Biserica si societate, dar si reintoarcerea Romaniei spre credinta, relateaza MEDIAFAX.

"Noi suntem o societate care mai are nevoie de multe decenii pentru a ajunge la toti parametrii la media europeana, pentru ca venim de jos. Am fost distrusi de multe decenii de comunism, nu ne mai priveam in ochi, obisnuiti cu minciuna, lipsiti de incredere in semeni. Doar colaborarea dintre Biserica si societate ne poate scoate din acest infern, dar este nevoie si de ajutorul societatii, de o cultura generalizata a voluntariatului", a afirmat Baconschi.

El a adaugat ca isi doreste sa raspandeasca aceste idei de intoarcere la Biserica si in randul colegilor de partid.

  • Principiile crestin-democratiei europene

"Imi propun sa raspandesc aceste idei si in randul partidului din care fac parte, care este un partid popular. E vorba de principiile crestin-democratiei europene. Principiul subsidiaritatii, pe care Guvernul actual il aplica, de apropiere a deciziei politice de firul ierbii, de comunitatea concreta. Nu avem nevoie de centralism ca ne-au ajuns patru decenii de comunism. E nevoie ca decidentul sa aiba si resurse ca, pe baza lor, sa raspunda nevoilor fiecarei comunitati", a declarat ministrul de Externe.

El a mai spus ca "e important sa faci politica pe baza de valori, nu doar pe baza de interese" si s-a aratat dezamagit ca "societatea contemporana ne tine departe de propriile traditii".

"Am ajuns sa ne fie rusine de propria identitate si singura modalitate de a spori binele comun este de a pleda pentru punerea in practica a unei doctrine sociale a Bisericii si sa depasim complexul ca respectul fata de Biserica este demodat. Trebuie sa avem curajul de a remonta viata pe aceste criterii care ne ridica nivelul de stima, ca natiune. E singurul mod de a-l redescoperi pe cel de langa noi, dar si pe noi insine", a afirmat Baconschi.

Ministrul Teodor Baconschi a participat, vineri, la Sibiu, la o dezbatere cu tema "Biserica si societate", organizata de Fundatia Crestin-Democrata, in parteneriat cu Fundatia Hanns-Seidel, si la care au fost dezbatute aspecte legate de modul in care Biserica si statul pot colabora, pentru a "contribui eficient si solidar la binele intregii societati".

Citeste si:
Anamaria Prodan i-a dat replica părintelui Calistrat: „Rușine...
Anamaria Prodan i-a dat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.