Guvernul Romaniei a aprobat acordarea statutului de statiune balneara si balneoclimaterica pentru unele localitati si areale care dispun de factori naturali de cura.

Actul normativ urmareste completarea reglementarilor existente in domeniul asistentei medicale balneare si de recuperare, reprezentata de totalitatea serviciilor medicale asigurate in statiunile balneare, climaterice sau balneoclimaertice, prin utilizarea factorilor naturali terapeutici si/sau factori fizici produsi artificial, precum si prin dieta, medicatie, psihoterapie si educatie pentru sanatate, anunta Ministerul Sanatatii.

Propunerile si hotararile consiliilor locale, precum si referatele intocmite de catre Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie Bucuresti, arata ca sunt indeplinite conditiile necesare acordarii statutului de statiune baneoclimaterica sau balneara pentru zece localitati si areale, respectiv Baile Olanesti, Covasna, Baile Felix, Sovata, Techirghiol, Amara, Baile Herculane, Baile Govora, Calimanesti-Caciulata si Ocna Sibiului.

Acestea sunt situate in zone cu factori climatici benefici, cu conditii pentru asigurarea mentinerii si ameliorarii sanatatii si/sau a capacitatii de munca, precum si a odihnei si reconfortarii.

  • In respectivele localitati pot fi tratate boli neurologice, boli ginecologice, boli profesionale, boli endocrine, boli metabolice si de nutritie, boli ale aparatului locomotor, afectiuni respiratorii, afectiuni ORL, afectiuni reumatismale, afecțtuni cronice, degenerative si abarticulare, afectiuni cardiovasculare, afectiuni dermatologice, afectiuni hepatobiliare.

Factorii naturali terapeutici recunoscuti pentru efectul benefic sunt apele minerale termale clorurosodice, bicarbonatate, sulfuroase, iodate, ape oligominerale hipo si hipertermale, magneziana, apele sarate de mare concentratie, namolul sapropelic, sulfuros, mofete, bioclimat sedativ de crutare sau cu nuante de excitare, climat racoros, de depresiune intramontana, fara excese termice, bioclimat excitant de stepa.
Citeste si:
VIDEO Incendiu de proporții la un depozit de deșeuri din Techirghiol
VIDEO Incendiu de proporții...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.