Un numar de 24 de migranti care erau cazati in centrul de refugiati din localitattea aradeana Horea au fugit in noaptea de miercuri spre joi, fiind cautati in prezent de forte ale Politiei, Jandarmeriei si Politiei de Frontiera.

Potrivit purtatorului de cuvant al Politiei de Frontira Arad, Octavaian Tocaciu, 24 de persoane au fugit din centrul pentru refugiati in conditii deocamdata necunsocute. Acestia au demontat gratiile de la ferestre si au fugit pe camp, doi dintre ei fiind prinsi in apropierea localitatii Horia si preluati pentru procurori pentru audieri.

Potrivit unor surse din cadrul Politiei Judetene Arad, este vorba de 24 de refugiati argentinieni si tunisieni cazati intr-un centru specializat din localitatea aradeana Horea aflata la cativa kilometri de municipiul Arad.

Pentru actiunea de prindere a acestora au fost moblizate forte suplimentare pe fasia de frontiera cu Ungaria, existand informatii ca acestia s-ar indrepta spre spatiul Schengen.

De asemenea, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Arad, a precizat ca zeci de jandarmi participa la cautarea fugarilor, actiunile fiind desfasurate in tot judetul.

  • ORI: 16 algerieni si opt tunisieni evadati de la Centrul din Arad au intrat ilegal in Romania

Potrivit Oficiului Roman pentru Imigrari (ORI), miercuri seara, pe timpul desfasurarii activitatilor cultural-educative, conform programului orar stabilit prin Regulamentul de Ordine Interioara, 24 de cetateni straini, 16 din Algeria si 8 din Tunisia, au parasit Centrul de Cazare a Strainilor Luati in Custodie Publica Arad prin fortarea gratiilor de la ferestrele camerelor dispuse in spatele cladirii.

"In urma verificarilor efectuate s-a constatat faptul ca cetatenii straini au intrat ilegal in Romania si, urmare a hotararii dispuse de catre autoritatile competente de luare in custodie publica, acestia au fost cazati in Centrul de Cazare a Strainilor Luati in Custodie Publica - Arad, in vederea indepartarii in tara de origine. Mentionam, faptul ca luarea in custodie publica este o masura de restrangere temporara a libertatii de miscare pe teritoriul statului Roman, dispusa de magistrat impotriva strainilor care nu au putut fi indepartati in termenul prevazut de lege (24 de ore). Perioada maxima de luare in custodie publica a strainilor nu poate depasi 6 luni", a precizat ORI intr-un comunicat de joi.

Citeste si:
Peste 5,2 milioane de ucraineni și-au părăsit țara de la începutul...
Peste 5,2 milioane de...

Potrivit reprezentantilor Oficiului Roman pentru Imigrari, centrele de cazare pentru strainii luati in custodie publica sunt spatii inchise, special amenajate, administrate de ORI, dotate cu aparatura de supraveghere video, extern si intern, "insa nu si in camerele de cazare, pentru asigurarea intimitatii strainilor".

In urma evadarii celor 24 de migranti, directorul general al ORI, chestor principal de politie Nelu Pop, a dispus ca in activitatile de depistare si retinere a cetatenilor straini sa fie mobilizate si efectivele structurilor teritoriale ale Oficiului din judetele invecinate.

De asemenea, in urma incidentului a fost inceput "un control de fond", urmand sa fie luate masurile in functie de constatarile Serviciului de Control din cadrul ORI, a precizat sursa citata.

"De regula, cetatenii straini luati in custodie publica refuza chiar si ideea de a se reintoarce in tarile de origine, apeland si la situatii extreme, ca aceasta, pentru a evita returnarea",
au mai spus reprezentantii ORI.

Citeste si:
Ungaria, zguduită de 13 cutremur în mai puțin de 24 de ore
Ungaria, zguduită de 13...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.