Noi date ale Fundatiei Soros dezvaluie faptul ca romanii sunt extrem de conservatori cand vine vorba de homosexualitate, prostitutie si sinucidere.

Conservatorism extrem

Chestionati cu privire la gradul de acceptare fata de comportamente precum sinucidere, pedeapsa cu moartea, avort, minciuna, prostitutie, homosexualitate, relatii sexuale extraconjugale, relatiile sexuale premaritale sau divortul, romanii afiseaza un conservatorism extrem, arata un comunicat remis 9AM.

Peste 80% dintre romani considera homosexualitatea si prostitutia ca fiind comportamente ce nu pot avea nicio justificare, arata noi date ale cercetarii Religie si Comportament Religios, realizata de Fundatia Soros Romania in cadrul programului Studii Electorale Romanesti.

Problema sinuciderii

Daca in cazul pedepsei cu moartea 7% dintre respondenti o considera justificata si 16% au o atitudine neutra, in ceea ce priveste sinuciderea lucrurile stau mult mai categoric: 92% dintre romani considera ca decizia de a-ti lua viata nu poate avea nicio justificare, in timp ce doar 2% considera ca pot exista motive intemeiate in astfel de cazuri.

Comportamentul in sfera familiei

In ceea ce priveste comportamentele din sfera familiei si vietii de cuplu, divortul este cel fata de care se manifesta rata de respingere cea mai scazuta, cu un procent de 39% dintre romani care nu-i pot gasi nicio justificare, 18% aflati la polul opus si o majoritate de 43% care se declara a avea o atitudine neutra.

Din aceeasi sfera a familiei, relatiile sexuale extraconjugale sunt nejustificabile pentru 70% dintre concetateni, in timp ce mai mult de jumatate dintre romani accepta relatiile sexuale premaritale.

Sase din zece romani considera ca minciuna nu poate fi niciodata justificata.

Legatura cu Biserica
[Romanii se roaga, dar nu in biserica]

Desi varsta, veniturile sau educatia influenteaza gradul de acceptabilitate al diverselor comportamente prezentate, cea mai puternica relatie de asociere este cea dintre opiniile fata de aceste comportamente si frecventa cu care respondentii merg la biserica. Astfel, cu cat o persoana merge mai des la biserica, cu atat respingerea comportamentelor analizate este mai mare.

Situatia in alte state UE

Comparativ cu date similare obtinute in alte tari europene, romanii sunt printre cei mai conservatori cetateni din Uniunea Europeana:

  • Sinuciderea este respinsa in mai mare masura doar in Cipru.
  • Homosexualitatea este respinsa in mai mare masura doar in Lituania.
  • Divortul este respins in mai mare masura doar in Malta si Polonia.

Printre cauzele posibile ale acestui conservatorism se afla atat religiozitatea ferventa a romanilor, cat si perioada indelungata de dictatura comunista.

Conservatorismul este o trasatura definitorie pentru romani. Este benefica sau nu? Ce parere ai?
Citeste si:
Adriana Trandafir, pe punctul de a se sinucide. Ce a adus-o în...
Adriana Trandafir, pe punctul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.