Cel mai prost platiti profesori din UE sunt in Bulgaria si Romania, iar cel mai bine platiti dascali sunt in Luxemburg, Danemarca si Austria.

In aproape toate tarile europene, salariile brute de baza pentru profesorii aflati in primii ani ai carierei sunt mai scazute decat PIB-ul national pe cap de locuitor, iar remuneratia lor nici macar nu se va dubla pe parcursul vietii active, cu exceptia catorva state membre, se arata intr-un raport al Comisiei Europene, care compara salariile profesorilor si directorilor de scoli din sectorul public in cele 27 de state membre ale UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Turcia, scrie MEDIAFAX.

Datele, bazate pe anul scolar 2009 - 2010, cuprind educatia de la nivelul prescolar si pana la cel secundar.

"Atunci cand sunt disponibile cifre si luand in considerare atat nivelurile salariale, cat si sporurile, profesorii cel mai bine platiti din Uniunea Europeana sunt in Luxemburg, Danemarca si Austria. Cel mai prost platiti sunt in Bulgaria si Romania. Sase milioane de profesori sunt angajati in prezent in statele membre", mai noteaza raportul, realizat de reteaua Eurydice a Comisiei Europene, de Ziua Mondiala a Profesorilor (5 octombrie).

  • Salariile debutantilor sunt neatractive

Raportul arata ca, la inceputul carierelor lor, salariile brute de baza ale profesorilor sunt mai scazute decat PIB-ul national pe cap de locuitor in toate tarile, cu exceptia Germaniei, Spaniei si Portugaliei. Numai in trei tari, respectiv Cipru, Portugalia si Romania este posibil ca profesorii sa isi dubleze salariile de baza pe parcursul carierei. Cu toate acestea, chiar si in aceste tari, este nevoie de mai bine de 20 de ani pentru a progresa catre varful scalei salariale.

In majoritatea tarilor europene se ofera o gama larga de sporuri in plus fata de salariile de baza, dar numai jumatate dintre tari acorda sporuri speciale pentru continuarea calificarii profesionale si pentru excelenta in predare.

Salariile reale ale profesorilor, inclusiv suplimentele, se afla in multe tari aproape de varful scalei de salarizare. Aceasta se datoreaza unei populații de profesori imbatranite si sporurilor pe care le pot primi profesorii.

Citeste si:
OMV Petrom, profit de miliarde în România, solidaritate zero....
OMV Petrom, profit de...

In Danemarca (61.804 de euro pe an), Grecia (22.817 de euro pe an), Finlanda (44.775 de euro pe an) si Anglia (35.580 de euro pe an), venitul net al profesorilor este, in medie, mai ridicat pe scala de venituri datorita acestor sporuri, arata raportul Euridyce.

  • Cum i-a afectat criza?

In general, profesorii din Europa si-au mentinut puterea de cumparare pe parcursul anului 2009, iar criza economica a avut un impact asupra salariilor lor in numai cateva tari in 2010, precum Irlanda, Grecia, Spania, Letonia si Romania. Pe parcursul aceleiasi perioade, Tarile de Jos si Polonia au crescut salariile profesorilor.

In multe tari, masurile de austeritate mai recente si viitoare pot afecta salariile profesorilor si cheltuielile cu educatia in general. Cu toate acestea, numeroase guverne europene plaseaza sectorul educatiei in centrul programelor lor de reforma, se mai spune in documentul CE.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.