Presedintele Cartel Afla, Bogdan Hossu, a declarat ca, prin modificarea Codului muncii, Nokia poate inchide fabrica de la Cluj fara a avea nicio responsabilitate fata de angajati, toata sarcina fiind in grija statului roman.

PETITIE: Desecretizati contractul cu Nokia!

Hossu a explicat ca inchiderea fabricii Nokia era de asteptat pentru ca legislatia romaneasca deroga de responsabilitate intreprinderile, acestea neavand nicio raspundere daca inchid activitatea mutand grija la stat prin somaj.

"Cand Nokia a plecat de la nemti a dat salarii compensatorii cativa ani de zile. la noi nu va da nimic si toata sarcina va cadea in grija statului"
, a spus Hossu, potrivit MEDIAFAX.

  • In schimb, angajatii de la Jucu au fost anuntati ca fabrica va functiona tot anul si ca iau bani pana in martie 2012

Potrivit documentului, angajatii Nokia vor beneficia de un pachet compensatoriu care va fi comunicat imediat dupa finalizarea consultarilor cu sindicatul.

"Fabrica urmeaza sa functioneze pana la sfarsitul anului. Ne asteptam ca veti continua sa fiti angajati in Nokia si sa fiti platiti pana la sfarsitul lunii martie 2012. Veti beneficia de un pachet compensatoriu pe care il vom comunica de indata ce vom finaliza consultarile. Pana la sfarsitul anului vom continua sa muncim. Pentru aceasta am decis sa asiguram bonusuri suplimentare pentru dumneavoastra in conditiile in care ne vom atinge standardele de eficienta si calitate in acelasi mod ca si pana acum", se arata in document.

Conducerea Nokia a precizat ca va cauta modalitati de a ajuta provizoriu si partenerii fabricii.

  • Angajatii de la Jucu, ingrijorati de viitor, spera la "cat mai multe" salarii compensatorii

Angajatii de la fabrica Nokia din comuna Jucu spun ca sunt ingrijorati de ceea ce vor face in viitor, dupa inchiderea companiei, si spera ca salariile compensatorii "sa fie cat mai multe" pentru a le permite sa supravietuiasca pana cand isi vor gasi un nou loc de munca.

"Am fost socat cand am fost anuntat la sedinta ca se va inchide fabrica din Jucu. Lucrez aici de cand s-a infiintat fabrica si credeam ca va dura macar zece ani. Acum nu stiu ce se va intampla cu noi, vom ramane in somaj si nu stim cine ne va mai angaja", a spus un angajat de la Jucu.

Un alt salariat a spus ca este ingrijorat pentru ca nu stie unde va lucra incepand cu anul viitor.

Citeste si:
Nokia se retrage din Rusia
Nokia se retrage din Rusia

"La Nokia nu erau salarii foarte mari, depaseau o mie de lei, dar aveam siguranta locului de munca. Nu stiu ce se va intampla la anul dupa inchiderea efectiva a fabricii si unde vom mai gasi locuri de munca. Suntem totusi cateva mii de oameni care vom ramane someri. Acum ii inteleg pe nemtii din Bochum care au trecut si ei prin ce trecem noi acum", a spus angajatul.

Oamenii au precizat ca spera ca salariile compensatorii promise de conducerea Nokia sa le permita sa supravietuiasca pana isi vor gasi un nou loc de munca.

"Ne punem nadejdea in sindicat ca va reusi sa negocieze cat mai multe salarii compesatorii"
, a spus un alt angajat.

  • Liderul Cartel Alfa a explicat ca sindicatele nu pot face nimic in acest caz pentru ca legislatia nu le mai permite sa protesteze in niciun fel. "Noi ca sindicate nu putem face nimic. Singurul protest pe care l-am putea face ar fi sa cerem tuturor cetatenilor romani sa nu mai cumpere produse Nokia. Noua insa, in acest moment, legislatia nu ne mai permite sa facem nimic, este un mare faliment a unor politici de ocupare", a subliniat Hossu.
Citeste si:
Peste 2,2 milioane de tineri cu vârsta de până la 34 de ani din...
Peste 2,2 milioane de tineri...

Liderul Cartel Alfa a mentionat ca, cu toate ca exista un contract colectiv de munca unic la nivel national unde sunt specificate unele drepturi ale angajatilor, Ministerul Muncii a comis un abuz dand o circulara in toata tara cum ca acest contract colectiv de munca nu mai este valabil pana la 31 decembrie 2011, justificand acest lucru prin faptul ca unele patronate pro-guvern au notificat ca renunta la acest contract, dar nu este vorba de acordul tuturor partilor.

Hossu a mai spus ca a initiat o actiune penala impotriva Ministerului Muncii cu privire la acest abuz dar procurorul nu a dat niciun raspuns.

  • Nokia va inchide fabrica de la Jucu, judetul Cluj, in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor, iar 2.200 de angajati isi vor pierde locurile de munca, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.
Citeste si:
Darius Valcov, despre cota de 10% la disponibilizari: Este o inventie
Darius Valcov, despre cota de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.