Ioan Clamparu, condamnat in lipsa la 13 ani de detentie si cautat de autoritatile judiciare romane de 8 ani, a fost prins in Spania.

Ioan Clamparu, deferit justitiei in lipsa de catre Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata, se afla in custodia autoritatilor din Madrid, el fiind prins, miercuri, in urma unei ample actiuni de filaj, relateaza MEDIAFAX.

Mandat european de arestareClamparu urmeaza a fi audiat de un judecator, pentru punerea in aplicare a mandatului european de arestare.

Grupul condus de Ioan Clamparu a strans, din activitati de crima organizata, sume totalizand milioane de dolari, bani folositi si pentru a determina stoparea amplei anchete declansate impotriva retelei de crima organizata coordonata de el, potrivt Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata (DIICOT) din cadrul Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

La inceputul lunii iulie 2011, peste o suta de persoane au fost arestate in cadrul unei operatiuni globale de amploare a Interpol, supranumita Infra-Red, ce ii vizeaza pe unii din cei mai periculosi fugari ai lumii, pe lista de cautari fiind si romanul Ioan Clamparu, suspectat de trafic de persoane.

Anchetatorii au vizat 29 de tari si 450 de persoane suspectate de infractiuni precum crime, pedofilie sau trafic de droguri.

Aflat pe lista celor mai cautati 26 de infractori din UERomanul Ioan Clamparu - considerat a fi unul din cei mai periculosi lideri mafioti - se afla si el pe lista celor mai cautati 26 de infractori, fiind banuit ca ar avea legaturi cu cluburi si hoteluri din Marea Britanie.

Conform anuntului Interpol, insotit de o fotografie a lui Clamparu, acesta este cautat de autoritatile romane pentru constituirea unei retele de trafic de persoane, care a obligat peste o suta de femei sa se prostitueze in Spania. Politia crede ca el are legaturi cu cluburi de noapte si hoteluri din Marea Britanie si Irlanda.

Cazul Clamparu, esec in combaterea criminalitatiiIn ianuarie 2006, cazul Clamparu a fost dat de presedintele Romaniei, Traian Basescu, drept exemplul de esec in combaterea criminalitatii.

Citeste si:
Doua romance au fost condamnate pentru proxenetism si trafic de minori
Doua romance au fost...

Traian Basescu sustinea ca in cazul Ioan Clamparu trei state europene au atentionat asupra deficientelor de colaborare in domeniul combaterii criminalitatii transfrontaliere. "Lucram in echipa pe criminalitate transfrontaliera - cazul de care va spun implica patru tari. Se procedeaza la arestarea simultana a infractorilor si voi ii puneti in libertate. Ati stricat toata operatiunea in cele patru tari!", afirma presedintele Basescu, la o sedinta a Consiliului Superior al Magistraturii, din 11 ianuarie 2006.

Care sunt acuzatiile?Ioan Clamparu a fost judecat, in lipsa, pentru initiere si constituire a unui grup criminal organizat in scopul comiterii unor infractiuni grave - una dintre cele mai grave infractiuni prevazute de legislatia romana - si de proxenetism.

Membri ai filierei conduse de Clamparu au fost prinsi si arestati in Romania, Spania, Italia si Cehia, in vreme ce el a fost dat in urmarire internationala din martie 2003.

Citeste si:
76 de ani de la moartea celui mai cunoscut gangster din lume, Al...
76 de ani de la moartea celui...

Fostul procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, il indica pe Ioan Clamparu drept lider al unei retele de crima organizata pe relatia Spania. El sustinea ca Ioan Clamparu are legatura cu gruparea condusa de fratii Vasile si Ion Balint (zisi Sile si Nutu Camataru) si, respectiv, cu Silviu Dudita (Fluturica) - arestati si condamnati pentru mai multe infractiuni cu violenta.

Ioan Clamparu a primit o pedeapsa de 13 ani de detentie, el fiind dat in urmarire de politistii romani. Pe numele lui a fost emis un mandat european de arestare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.