Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului din Romania someaza Academia Romana sa scoata definitia din DEX, considerand ca explicatia termenului are caracter antisemit si peiorativ.
Maximilian Katz, directorul centrului, a declarat, luni, pentru Associated Press, ca acest cuvant din limba romana este ofensator la adresa sutelor de mii de evrei romani care au fost masacrati in cel de-al Doilea Razboi Mondial.


Potrivit acestuia, cuvantul era auzit de evrei cand erau urcati in "trenurile mortii". "Academia Romana a luat o expresie profund antisemita si a transformat-o intr-un cuvant legitim", a adaugat Maximilian Katz.

Intr-o scrisoare adresata Academiei Romane, Centrul pentru Combaterea Antisemitismului sustine ca acest cuvant "exprima rasism, defaimeaza evreii si instiga la violenta impotriva acestora".

Definitia insultatoare a evreilor este folosita in mod colocvial de romanii, chiar daca nu sunt anti-semiti, spun reprezentantii asociatiei.


Csaba Ferenc Asztalos, presedintele Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, a primit la randul sau scrisoarea adresata de Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului. Acesta a declarat ca cererea este justificata: "Definitia cuvantului trebuie sa arate adevaratul sens al acestuia, ca este peiorativ si rasist atat pentru evrei, cat si pentru tigani".

Recent, grupurile pentru apararea drepturilor romilor au acuzat Academia Romana de rasism pentru ca una dintre definitiile cuvantului "tigan" este "persoana cu apucaturi rele". [Romii cer modificarea definitiei cuvantului "Tigan" din DEX].


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.