Doar 12 univeristati ar putea primi dreptul de a organiza doctorat, incepind din anul academic 2011-2012, dupa clasificarea institutiilor de invatamant superior.

Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) a terminat evaluarea universitatilor, anuntand ca premiaza instiutiile care accepta fuziunea.

Doctoratele aflate in derulare vor continua insa pina la finalizarea ciclului de pregatire, chiar daca universitatea va pierde din august dreptul de a mai organiza alte doctorate.
Mai mult, conducatorii de doctorate de la institutii de invatamint superior, care nu figureaza printre cele 12 universitati, vor putea sa conduca acest tip de pregatire postuniversitara, daca universitatea lor creaza un consortiu cu alte institutii acreditate pentru studii doctorale, potrivit MEDIAFAX.

Pentru luna septembrie vor fi scoase la concurs 3.500 de locuri la doctorat.

  • Universitatile se clasifica din aceasta vara in trei categorii:

· universitati centrate pe educatie - care fac numai pregatire de licenta
· universitati de educatie si cercetare stiintifica si universitati de educatie si creatie artistica - care fac licenta si masterat
· universitati de cercetare avansata si educatie - care fac licenta, masterat si doctorat

Odata cu clasificarea universitatilor incepe si ierarhizarea programelor de studii, dar acest proces ar putea dura insa pana in 2014.

MECTS si Asociatia Europeana a Universitatilor (EUA) au lansat in dezbatere publica, in 25 martie, Metodologia de evaluare pentru clasificarea universitatilor si ierarhizarea programelor de studi In legatura cu necesitatea clasificarii universitatilor din Romania, ministru Daniel Funeriu spune ca "vor fi castigatori toti cei "punem o oglinda in fata universitatilor sa se vada cum sunt, iar imaginea aceasta o aratam si publicului larg, ca sa stie si el cum arata facultatile".

Ierarhizarea inseamna ca programele din acelasi domeniu, livrate de toate universitatile din tara (programele de studiu in medicina sau jurnalistica, de pilda), sunt grupate valoric, in functie de cateva criterii: calitatea predarii, calitatea cercetarii si calitatea serviciilor oferite studentilor si calitatea implicarii lor in mediul socio-economic.

Citeste si:
Cum se vor desfășura cursurile în universitățile din țară în acest...
Cum se vor desfășura...

  • Prin clasificarea universitailor va disparea "fabrica de diplome"

"Masteratele si doctoratele nu sunt ale universitatilor, sunt ale studentilor. Problema este ca sunt studenti la astfel de programe care primesc o diploma de master sau de doctor fara nicio acoperire in competente. Cu alte cuvinte, o generatie intreaga de studenti, cu astfel de diplome, a fost nenorocita. Acest lucru trebuia sa inceteze, si va inceta odata cu noua clasificare"
, a explicat presedintele Comisiei prezidentiale pentru Educatie, prof. univ. Mircea Miclea.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.