Romanii sunt optimisti. Iar cand vine vorba de sanatatea lor, mai mult de jumatate dintre acestia considera ca au o stare de sanatate buna sau foarte buna. Dar ce parere au acestia despre sistemul de sanatate din tara?

Datele obtinute in urma sondajului de opinie „Parerea ta despre sistemul de sanatate” realizat de siteul ivox.ro arata ca mai mult de jumatate dintre cei care au raspuns la intrebarile din chestionar (60,1%) considera ca au o stare de sanatate buna sau foarte buna. Un procent relativ scazut de respondenti (7,7%) si-au evaluat starea de sanatate ca fiind proasta sau foarte proasta. Aproape toti respondentii (93,8%) considera ca sistemul de sanatate din Romania necesita schimbari majore. Doar 1% din acestia considera ca sistemul functioneaza bine si nu necesita schimbari. De asemenea, cei mai multi dintre cei chestionati (86,0%) sunt de parere ca statul roman cheltuie prea putini bani in domeniul protectiei si ameliorarii starii de sanatate nationale.

  • Ce parere au romanii despre sistemul de sanatate?
Cea mai mare parte dintre respondenti apreciaza calitatea serviciilor publice de sanatate din Romania ca fiind proasta (41,6%) sau foarte proasta (34,1%) iar majoritatea dintre cei chestionati (65,7%) prefera sa se trateze intr-o clinica privata atunci cand au o problema de sanatate.

  • Stat sau privat. Ce fel de servicii medicale aleg romanii?

Daca analizam modul in care respondentii aleg serviciile in sectorul privat sau public, cel mai important motiv pentru alegerea tratarii intr-o clinica privata este infrastructura si aparatura de care dispune clinica (25,2%). Alte motive importante sunt promptitudinea cu care este rezolvata problema de sanatate (22,3%), evitarea coruptiei din sistemul de sanatate public (15,7%) si calitatea medicilor (15,5%). La polul opus, cel mai important motiv pentru alegerea tratamentului intr-o clinica publica il constituie costul tratamentului, considerat ca fiind mai scazut decat in cadrul clinicilor private (45,5%). Alte motive apreciate ca fiind importante de catre respondenti, cand aleg sa mearga intr-o clinica publica, sunt relatiile pe care acestia le au in randul medicilor sau al personalului (17%), precum si calitatea medicilor (16,7%).
Citeste si:
Lipsa de somn: cum afectează sănătatea?
Lipsa de somn: cum afectează...

Discutand despre starea sistemului public de sanatate, aspectul care ii nemultumeste in cea mai mare parte pe respondenti este igiena din spitale, 75,7% din ei fiind nemultumiti si foarte nemultumiti de acest aspect. De asemenea, 63,6% din indivizi sunt nemultumiti si foarte nemultumiti privind infrastructura si echipamentul medical existente in spitalele publice, iar 62,9% de disponibilitatea personalului.

Cu toate ca sistemul de sanatate privat este evaluat de catre cei mai multi respondenti ca fiind din multe puncte de vedere la un nivel superior fata de cel public, mai mult de jumatate (55,1%) din cei chestionati sunt impotriva privatizarii sistemului public de sanatate din Romania.

La intrebarile sondajului „Parerea ta despre sistemul de sanatate” au raspuns un numar de 5135 de utilizatori iVox, care au completat chestionarul in perioada 30 mai – 12 iunie. Chestionarul folosit a cuprins un numar de 26 de intrebari.

Citeste si:
Cum să mănânci sănătos și diversificat. Iată câteva recomandări
Cum să mănânci sănătos și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.