Noile norme de eliberare a laptelui praf gratuit pentru copii au fost modificate, astfel incat criteriile dupa care este distribuit produsul sunt de ordin medical si nu social. Numarul beneficiarilor a scazut astfel la 11.000, de la 40.000, cat a fost in 2010.

Seful Serviciului de programe din Ministerul Sanatatii, Mihaela Bardos, a declarat ca politica MS este aceea de a incuraja alaptarea naturala, motiv pentru care au fost modificate normele de eliberare a acestui produs, relateaza MEDIAFAX.

  • Cine beneficiaza de lapte praf gratuit


In acest context au fost introduse in lista mamelor care pot beneficia de lapte praf gratuit persoanele care sufera de epilepsie si insuficienta hepatica. De asemenea, exista standarde clare privind greutatea copiilor in fiecare luna. "Nu este vorba de o categorie exclusa de copii, ci doar de stabilirea unor reguli care incurajeaza alaptatul", a adaugat Bardos.

Potrivit acesteia, in 2010, primeau lapte praf gratuit 40.000 de copii, iar dupa intrarea in vigoare a noilor norme ar putea beneficia doar 11.000, numarul fiind raportat si la natalitatea din Romania.[Romanii, din ce in ce mai putini].

In 2010, bugetul alocat pentru laptele praf gratuit a fost de 15 milioane de lei, iar in 2011, de trei milioane de lei. "Daca va fi necesara o suplimentare a bugetului, aceasta va fi facuta. Este bine sa se stie ca acordarea laptelui praf se face pe criterii strict medicale si nu sociale", a conchis Mihaela Bardos.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.