Lipsa timpului liber, teama de a contacta diverse boli si lipsa unui spatiu adecvat recoltarii de sange la Centrul de Transfuzii sunt principalele motive invocate de romanii care nu doneaza sange.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sange, marcata de Organizatia Mondiala a Sanatatii, in data de 14 iunie, Asociatia React a efectuat un studiu privind atitudinea si comportamentul romanilor fata de donarea de sange, potrivit unui comunicat al organizatiei.

  • Romanii nu au timp sa doneze sange

Potrivit studiului, 47% dintre respondenti au donat sange din convingere, 44% pentru cunoscuti si 12% pentru beneficiile acordate donatorilor (bonurile de masa si reducerea de 50% pentru abonamentul la transportul in comun). 90% dintre respondenti sunt totusi dispusi sa doneze sange fara a beneficia de recompense materiale, iar 59% dintre romani doresc sa se implice voluntar intr-o campanie de donare de sange.

O parte dintre repondenti isi motiveaza absenta de la donarea de sange prin lipsa timpului liber. De asemenea, teama de a contacta diverse boli in timpul donarii este un factor care-i determina pe 44% dintre nondonatori sa nu mearga la centrele de transfuzii, in timp ce o pondere semnificativa mentioneaza si lipsa unui spatiu potrivit recoltarii de sange la Centrul de Transfuzii.

  • Doneaza "O sansa pentru viata"

Studiul a fost realizat in cadrul campaniei "O sansa pentru viata", program derulat cu scopul de strangere de fonduri pentru renovarea si dotarea Centrului de Transfuzii Bucuresti, cel mai mare centru din tara, pentru care sunt necesari 100.000 de euro. Astfel, in perioada 19 aprilie - 16 iulie, oricine poate dona 2 euro printr-un SMS la numarul 877, in beneficiul centrului.

Totodata, astazi, de Ziua Mondiala a Donatorului de Sange, vor fi organizate sesiuni de donare de sange, la nivel national, in Bucuresti, Craiova, Oradea, Iasi si Targu Mures.

Astfel, in Bucuresti, centrul mobil va fi disponibil in Parcul Herastrau, intrarea Charles de Gaulle, in intervalul orar 9.00-13.00. Centrele mobile unt instalate in Craiova: in Piata Prefecturii, intre orele 9.00-12.00, Oradea: in Piata mare, intre orele 9.00-12.00, Iasi: in fata Policlinicii din oras, intre orele 8.00-12.00 si Targoviste: la Facultatea de Ingineria Mediului si Biotehnologii, intre orele 8.00-12.00.

Citeste si:
Campanie de donare a sângelui lansată de UNTOLD și Neversea
UNTOLD și Neversea - campanie...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.