Cateva zeci de politisti protesteaza, in fata sediului Ministerului Administratiei si Internelor, nemultumiti de reducerea normei de hrana in luna iunie si de disponibilizarile care vor avea loc in perioada urmatoare, amenintand ca opresc activitatea daca cererile lor nu vor fi rezolvate.

Liderul Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC), Marin Gruia, a declarat, pentru MEDIAFAX ca prin protestul de luni politistii vor sa traga un semnal de alarma conducerii Ministerului Administratiei si Internelor.

" Taierea normei de hrana este ilegala, iar Guvernul trebuie sa gaseasca in sedinta de miercuri o solutie, pentru ca altfel noi oprim activitatea
", a spus Gruia. [Concedierea politistilor versus salarii mai mici in MAI]

  • El a precizat ca pichetul de luni va continua si in zilele urmatoare, SNPPC avand autorizatie de protest pana vineri, intre orele 11.30 si 18.00. Liderul sindical a adaugat ca la protestul de luni au venit doar politisti din Capitala, urmand ca marti sa fie o actiune mai ampla, la care vor participa politisti din toata tara.

Gruia a spus ca sindicalistii au fost invitati, marti, la discutii la Ministerul Administratiei si Internelor. El a precizat ca spera ca la aceasta intalnire sa fie puse in aplicare propunerile sindicalistilor si, impreuna cu conducerea MAI, sa gaseasca cea mai buna solutie pentru angajatii institutiei.
  • Ministrul Traian Igas i-a invitat la discutii, marti, la ora 17.00, pe reprezentatii sindicatelor politistilor si personalului contractual din MAI.
Reprezentantii MAI au anuntat, luni, ca in cadrul intalnirii vor fi abordate "aspecte legate de procesul de reforma si modernizare demarat la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor, masurile de imbunatatire a Statului politistului, precum si alte teme de interes pentru politisti".

O delegatie a SNPPC a discutat, joia trecuta, cu ministrul Internelor, Traian Igas, si cu seful Politiei Romane, Liviu Popa, despre restructurarile din MAI si despre reducerea normei de hrana.

  • Salarii taiate pentru zeci de mii de politisti

Liderul SNPPC, Marin Gruia, a anuntat, la finalul intalnirii, ca a propus conducerii MAI suspendarea la cerere din activitate a unor politisti, pe o perioada de doi-trei ani, pentru evitarea disponibilizarilor. Gruia a precizat ca, in ceea ce priveste structurile de arme ale ministerului, sunt peste o mie de angajati care s-ar putea suspenda la cerere. Liderul sindical a adaugat ca daca ministerul accepta propunerea lor de suspendare din activitate a unor politisti s-ar rezolva aproximativ 70% din nevoia de disponibilizari.

Citeste si:
Răsturnare de situație! Afaceristul din Cluj și-ar fi înscenat...
Răsturnare de situație!...

In ceea ce priveste reducerea normei de hrana, Gruia ca pe indicatorii de plata din prima parte a anului nu s-au facut disponibilizarile prevazute in buget, astfel ca reprezentantii MAI au fost nevoiti sa recurga la aceasta masura, care este provizorie.

  • Cati politisti vor fi afectati de aceste reglementari?

Liderul Sindicatului "Pro Lex", Vasile Lincu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX ca reducerea normei de hrana va afecta peste 100.000 de persoane, adica pe toti angajatii MAI.

Potrivit lui Lincu, in documentul intocmit de Directia Financiara din MAI se arata ca norma de hrana va fi redusa de la 720 la 130 de lei in luna iunie, fara a se specifica ce urmeaza sa se intample din luna urmatoare. Lincu a precizat ca, dupa aceasta diminuare a veniturilor, un politist va castiga intre 800 si 1.200 de lei lunar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.