Dupa 139 de ani in care a circulat prin mainile bucurestenilor, biletul de hartie al Regiei Autonome de Transport Bucuresti cedeaza in fata tehnologiei. RATB a eliminat biletele de hartie luna aceasta, asa ca, de acum inainte bucurestenii vor folosi exclusiv cardul electronic ca mijloc de plata pentru transportul in comun.

Transportul public bucurestean a intrat intr-o noua era. Biletele de calatorie din hartie au fost inlocuite complet de cardurile electronice. Un prim efect al acestei decizii, implementata in urma cu trei saptamani, a fost ca incasarile RATB au crescut cu aproximativ 24%, scrie Adevarul.ro.

Pana la sfarsitul anului, regia va introduce plata serviciului de transport prin intermediul telefonului mobil, precum si noi titluri de calatorie. In plus, RATB solicita Consiliului General al Municipiului Bucuresti „din doua in doua saptamani" majorarea pretului unei calatorii. Pretul unei calatorii in prezent este de 1,3 lei. Solicitarea RATB prevede o majorare a pretului calatoriei la 1,8 lei.

  • Alta posibilitate: Calatoriile cumparate prin SMS

Pe langa plata calatoriei prin cardul electronic, calatorii mai au si o alta varianta: biletele achitate prin SMS. Iata care este mecanismul: Dupa ce urca in autobuz, calatorul trimite un SMS fara text la un numar special, iar pretul biletului se va regasi in factura de telefon. In cateva secunde, el primeste informatii despre data si ora emiterii „biletului", durata validitatii si un cod care permite controlorilor sa combata fraudele. Biletele cumparate in acest mod sunt mai ieftine. De exemplu, la Alba Iulia un bilet cumparat prin SMS este 1,6 lei, fata de 1,8 lei, cat costa cel de hartie.

  • Biletele de hartie, piese de muzeu

Primele bilete de calatorie din Bucuresti au fost tiparite in 1872 si costau atunci circa 10 bani. Exemplare ale biltelor de acum 139 de ani pot fi vazute la Muzeul RATB din strada Trapezului nr. 4 din Capitala. Muzeul adaposteste in cele sapte camarute toata istoria transportului public al Capitalei, de la bilete si abonamente la insigne si uniforme ale controlorilor de la 1900 sau simulatoare de circulatie pentru soferii societatii.

Citeste si: RATB trece la privat

Tarifele CFR si METROREX se scumpesc din nou


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.