Rapirea sau disparitia unui copil in imprejurari care ii pun viata in pericol vor fi anuntate prin mecanismul "Alerta rapire copil!", vizibil in cel mai scurt timp in mijloacele de transport in comun si mass-media.

Proiectul implementat de Politia Romana, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual "FOCUS" vizeaza obtinerea de informatii de la populatie despre rapire/disparitie, imediat dupa producerea evenimentului, astfel incat, in baza informatiilor primite, cazul sa poata fi solutionat cat mai repede iar viata sau integritatea fizica si psihica a copilului sa nu fie puse in pericol, relateaza MEDIAFAX.

Mecanismul se va declansa doar in cazul unei rapiri certe sau al unei disparitii in care sunt indicii ca viata copilului este pusa in pericol, nu in orice caz de disparitie. Astfel, se va verifica daca este vorba de un minor, daca a fost rapit in prezenta unor martori sau a disparut, daca din datele de ancheta rezulta ca acesta ar fi fost rapit sau daca viata sau sanatatea ii sunt puse in pericol.

Proiectul CALLERT (Child Call Alert), este un proiect co-finantat de Comisia Europeana in anul 2009, Romania alaturandu-se altor state, care au deja acest mecanism functional la nivel national, cum ar fi Marea Britanie, Germania, Olanda, Franta sau Grecia.

  • 3.124 de de copii disparuti la nivel national. De ce fug copiii de acasa?

De la inceputul anului, au fost dati in urmarire 692 de minori, in prezent fiind in evidenat Politiei si cautati 347 de copii, potrivit datelor Politiei Romane.

Mai mult, In 2010 au fost inregistrati, la nivel national, 3.124 de copii disparuti, 124 dintre acestia avand pana in zece ani. Majoritatea cazurilor de disparitie constituie plecari voluntare de acasa sau din centrele de ocrotire, principalele cauze fiind vagabondajul, teama de reactie privind situatia scolara, intentia de concubinaj sau casatorie respinsa de parinti sau dorinta de a castiga bani.

Citeste si:
Un tânăr din SUA, dispărut în urmă cu două luni, a murit într-o...
Un tânăr din SUA, dispărut în...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.