Cea de-a XV-a editie a Festivalul Filmului European va avea loc intre 5 si 29 mai, in Bucuresti, Brasov, Iasi, Targu-Mures si Timisoara, informeaza Institutul Cultural Roman.

  • Programul festivalului cuprinde peste 50 de filme, reprezentand 30 de tari. Pe langa un numar record de filme, editia a XV-a aduce mai multe elemente noi.

Cinemateca Romana se alatura festivalului si va completa contributia partenerilor traditionali cu pelicule din bogata sa arhiva. Astfel, actuala editie a festivalului va putea oferi publicului, pe langa cel mai recent film al lui Milos Forman, "Dobre placena prochazka/ Well paid walk", din 2010, un medalion cu cateva dintre cele mai relevante filme ale sale din arhiva Cinematecii.

Republica Moldova participa pentru prima data la festival, cu o selectie de filme studentesti care vor fi prezentate alaturi de cateva scurtmetraje ale studentilor de la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica din Capitala, in prezenta tinerilor regizori, potrivit MEDIAFAX.

In cadrul festivalului va avea loc si premiera filmului romanesc "Metrobranding", un documentar semnat de Ana Vlad si Adrian Voicu, produs de Mandragora, care va intra ulterior in cinematografe. Documentarul a fost nominalizat de IDFF Jihlava din Cehia la prestigiosul concurs "Doc Selection" si selectat in Docalliance 2010.

"Metrobranding" spune povestea destinului spectaculos al celor sase branduri-staruri ale epocii de aur: salteaua Relaxa, tenisii de Dragasani, bicicleta Pegas, motocicleta Mobra, becul de Fieni si masina de cusut Ileana. Documentarul a fost prezent in numeroase festivaluri si s-a bucurat de aprecierile criticilor.

  • Festivalul va fi deschis oficial pe 5 mai, la CinemaPro din Bucuresti

In deschidere va fi prezentata proiectia filmului "Essential Killing" (Polonia, 2010), in regia lui Jerzy Skolimowski, distins cu marele premiu al juriului la Festivalul de Film de la Venetia din 2010 si alte numeroase distinctii internationale. Din distributia filmului fac parte nume sonore precum Vincent Gallo si Emmanuelle Seigner.
Citeste si:
6 mii de spectatori au vizionat peliculele de la Festivalul...
6 mii de spectatori au...

Ambasadorul onorific al Festivalului Filmului European din acest an este Radu Muntean, regizorul unuia din cele mai apreciate filme romanesti ale anului 2010 - "Marti, dupa Craciun", premiat si selectionat in numeroase festivaluri (Cannes, New York, Chicago, Namur, Cinessonne, Leeds, Mar del Plata, Gijon).

La Bucuresti, festivalul se desfasoara in perioada 5 - 15 mai, cu proiectii la Cinema Studio si Cinemateca Eforie. Festivalul va continua la Brasov (12 - 15 mai), Iasi (19 - 22 mai), Timisoara (19 - 22 mai) si Targu-Mures (26 - 29 mai)
.
Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Roman, iar selectia filmelor este realizata cu sprijinul ambasadelor si centrelor culturale ale tarilor europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.