Social 16 Mai 2014 17:21
Aproape 6.000 de spectatori au vizionat peliculele incluse in programul Festivalului Filmului European (FFE), un eveniment cinematografic care s-a desfasurat intre 9 si 15 mai, la Cinema Studio si sala Elvira Popescu din Capitala.

Documentarul "Bucuresti, unde esti?", al regizorului roman Vlad Petri, a obtinut premiul publicului la Festivalul Filmului European, editia a 18-a, care s-a incheiat la Bucuresti joi seara, la Cinema Elvira Popescu. Premiul publicului, o distinctie onorifica si de popularitate decernat filmului cu cele mai multe voturi inregistrate pe site-ul www.ffe.ro, a fost inmanat, in numele organizatorilor, de Liviu Jicman, vicepresedinte al Institutului Cultural Roman (ICR).

Noua dintre filmele care au putut fi urmarite la Bucuresti, la Cinema Studio si Cinema Elvira Popescu, vor fi proiectate, de vineri pana duminica, la Cinema Arta din Targu-Mures.

La finalul celei de-a 18-a editii, organizatorii evenimentului au prezentat "cifrele" Festivalului Filmului European. Astfel, doua sali de cinema, Studio si Elvira Popescu, au gazduit proiectiile din Bucuresti. Lor li se adauga Cinema Arta din Targu-Mures. Au fost organizate sapte evenimente conexe in preajma si in timpul festivalului - cele mai multe, cinci, la sediul Institutului Cultural Roman (ICR).

De asemenea, 14 proiectii au avut loc in cea mai aglomerata zi, sambata, 10 mai, iar 18 minute a durat cea mai scurta proiectie din festival - scurtmetrajul "Chefu'" (Romania, 2012), al regizorului Adrian Sitaru.

Totodata, cel mai lung scurtmetraj a avut 64 de minute, fiind vorba de drama romantica "Excentricitatile unei blonde", o coproductie Portugalia/ Spania/ Franta, a regizorului Manoel de Oliveira.

Cel mai varstnic regizor care a avut un film in festival este Manoel de Oliveira, care are 105 ani si este considerat patriarhul cinematografiei europene.

De asemenea, 5.988 de spectatori au vizionat filmele programate la FFE, cei mai multi dintre acestia, 372, participand la gala de deschidere de la Cinema Studio, la proiectia filmul "Miss Violence".

Festivalul Filmului European a debutat pe 9 mai, aducandu-le cinefililor un numar de 42 de filme (drame, comedii, filme biografice, documentare si de animatie) din 25 de tari.

Citeste si:
„Război Civil” iminent la cinema, din 12 aprilie
„Război Civil” iminent la...

Festivalul este organizat de Institutul Cultural Roman, impreuna cu Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor si centrelor culturale ale tarilor europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.