Stresul, privit la modul general, produce schimbari metabolice si hormonale in organism, afectand toate organele.
  • Top 10 boli pe care ti le poate provoca stresul

  • Cancerul

Considerat si boala secolului, cancerul este cauzat de numerosi factori demonstrati stiintific: stresul, stilul de viata inadecvat, excesul de noxe toxice si radiatii, bagajul genetic, infectii virusuri precum HPV etc.
  • Tulburari metabolice, ingrasare

Stresul duce la tulburari metabolice, acestea fiind printre primele simptome care se instaleaza, manifestandu-se prin fluctuatii in greutate, adesea de acumulare (ingrasare), tulburari ale digestiei, ale proceselor de memorare, ritmului somn-veghe cu alternanata insomniilor si starile de somnolenta, tulburari de crestere in copilarie sau la adolescenta etc.
  • Tulburari hormonale

Daca stresul persista, se ajunge ulterior, dupa tulburarile metabolice, la cele hormonale: tulburari ale tiroidei cu manifestarile caracteristice, tulburari ale glandelor sexuale care duc secundar la tulburari menstruale, tulburari ale libidoului, erectiei, infertilitate etc.
  • Diabetul zaharat

Diabetul zaharat este strans legat de stres. Riiscul acestei boli poate incepe inca din viata intrauterina, cand mama este stresata sau face diabet gestational sau cand copilul se naste cu o greutate supraponderala. Stresul de-a lungul vietii afecteaza de asemenea metabolismul glucidelor si functia pancreasului, iar toate acestea asociate cu cresterea in greutate sporesc in mod considerabil riscul de aparitie a diabetului zaharat.

Vezi ce alte boli pot fi provocate de stres in Healthy


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.