Arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicut, a fost ales astazi, in sedinta Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in functia de mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, ramasa vacanta dupa moartea IPS Bartolomeu.

Sfantul Sinod al BOR s-a intrunit, vineri, sub presedintia Patriarhului Daniel, pentru alegerea noului mitroplit al Clujului, in ziua in care se implinesc 90 de ani de la nasterea IPS Bartolomeu. Pentru postul de mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului au candidat arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicut, si episcopul vicar Irineu Bistriteanul, relateaza MEDIAFAX.

Conform prevederilor statutare in vigoare in cadrul BOR, mitropolitul a fost ales prin vot secret de catre Sfantul Sinod.
Astfel, IPS Andrei Andreicut a obtinut 29 din cele 46 de voturi exprimate, in timp ce pentru episcopul vicar Irineu Bistriteanul au fost exprimate 17 voturi.

PF Daniel preciza recent ca BOR este singura biserica ortodoxa din lume care, inaintea alegerilor pentru un membru al Sfantului Sinod, cum este si Mitropolitul Clujului, mai consulta clerul si credinciosii laici.

Ceremonia de intronizare a noului mitropolit va avea loc la Cluj-Napoca, in 25 martie, de sarbatoarea Bunei Vestiri, cand se implinesc cinci ani de cand IPS Bartolomeu a fost instalat in scaunul mitropolitan al Clujului.

IPS Andrei Andreicut, arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a nascut la 24 ianuarie 1949, in satul Oarta de Sus, judetul Maramures, a urmat liceul in Cehul Silvaniei si cursurile Facultatii de Constructii Cai Ferate din Bucuresti (intre anii 1967-1972), ulterior fiind repartizat ca inginer la Intreprinderea de Constructii Cai Ferate din Cluj - Napoca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.