Procurorii anticoruptie au retinut luni seara 30 politisti de frontiera de la Vama Albita, printre care si seful PF Albita, Daniel Corbean. A cestia sunt cuzati de luare de mita, urmand sa propuna Curtii de Apel Bucuresti arestarea lor preventiva pentru 29 de zile.

Instanta Curtii de Apel Bucuresti a arestat preventiv 15 politisti de frontiera de la Vama Albita, retinuti in urma cu o zi de procurorii anticoruptie, sub acuzatia de luare de mita. Instanta a emis mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile. Acestia pot contesta decizia la Inalta Curte de Casatie si Justitie, potrivit MEDIAFAX.

Politistii de frontiera sunt acuzati de luare de mita in forma continuata si sprijinire a unui grup infractional organizat, potrivit DNA.
Toti cei 30 de retinuti sunt prezentati instantei Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile, relateaza MEDIAFAX.

Potrivit Ordonantei de punere in miscare a actiunii penale intocmite de procurori, in perioada noiembrie 2010 - ianuarie, cei 15 inculpati, in exercitarea atributiilor de serviciu au pretins, primit sau acceptat sume de bani ca mita, atat in nume propriu, cat si in numele celorlalti colegi, pentru a trece cu vederea si a nu constata infractiuni, contraventii sau nereguli comise la trecerea frontierei de stat.

  • "Tariful" pentru aplicarea stampilei era de 10 lei. In cazul neregulilor, "tariful" crestea proportional

In cele mai multe situatii era vorba de a permite introducerea in tara a unor cantitati de produse accizabile, in general tigari, peste limita legala. De multe ori, mita era pretinsa doar pentru simpla indeplinire a atributiilor de serviciu, adica aplicarea stampilei de tranzit a frontierei de stat
.

Procurorii arata ca, de regula, "tariful" era cunoscut de cei care ofereau mita, respectiv 10 lei pentru simpla aplicare a stampilei. In cazul unor situatii speciale, cum ar fi lipsa unor documente, nereguli privind viza, documentele auto sau marfa, ori de introducerea in tara a unor cantitati mai mari de produse, tariful crestea direct proportional cu "riscul" la care se expune politistul de frontiera prin incalcarea atributiilor de serviciu. In aceste cazuri, sumele de bani pretinse si luate cu titlul de mita ar fi fost intre 10 si 100 de euro, respectiv intre 50 si 200 de lei.

Citeste si:
Dosar de corupție în vămi. Polițiști de frontieră, suspecți că au...
Dosar de corupție în vămi....

Astfel, fiecare din cei 15 politisti de frontiera retinuti lua, pe o tura de serviciu, intre 100 si 1.000 de lei. Banii erau colectati de sefii de tura si impartiti la sfarsitul programului.

Citeste si: Noi descinderi la Vama


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.