Alexandru Lazescu, presedintele-director general al Televiziunii Publice, a declarat ca eliminarea taxei TV, vizata printr-o initiativa adoptata in mod tacit de Camera Deputatilor, este echivalenta cu desfiintarea TVR.

Alexandru Lazescu a fost prezent, marti seara, la dezbaterea "Sunteti pro sau contra anularii taxei radio - tv?", organizata in Bucuresti de AsociaSia Consumatorilor de Media. La dezbatere au participat si Ioana Avadani, director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, si Ciprian Luca, deputat PSD si unul dintre initiatorii proiectului legislativ care prevede eliminarea taxei TV.


"Ar trebuit discutat daca Romania mai are nevoie sau nu de o Televiziune Publica, pentru ca daca va fi eliminata taxa TV, nu mai avem Televiziune Publica", a spus Lazarscu in cadrul discutiei, potrivit MEDIAFAX.

Acesta a precizat ca Romania, o tara membra a Uniunii Europene, are o obligatia, prin Tratatul de la Amsterdam, sa sustina un sistem de televiziune dual: public si privat. "Faptul ca se propune desfintarea taxei TV, dar nu si a taxei radio, scoate in evidenta dificultatea logica din perspectiva acestei discutii. Putem discuta daca Televiziunea Publica isi face bine treaba, dar chestiunea de fond este daca mai avem nevoie de Televiziune Publica", a adaugat Lazarescu.

  • Taxa TV din Romania, cea mai mica din UE

Potrivit presedintelui SRTv, in prezent, taxa TV reprezinta circa 85% din totalul veniturilor realizate de TVR, dar gradul de colectare a acestei taxe este de aproximativ 60%. "Colectarea taxei e deficitara. Oricine poate sa declare ca nu are televizor si nu se intampla nimic", a explicat acesta.

Valoarea taxei TV este in prezent de 4 lei pe familie lunar, ceea ce inseamna in jur de 11 euro pe an. Pentru comparatie, in Cehia, taxa TV este de 83,57 euro pe an, in Polonia, de 52 euro pe an, in Slovacia, de 42 euro pe an, in Marea Britanie, de 175 euro pe an, Germania, 216 euro pe an, potrivit informatiilor furnizate de TVR.

Alexandru Lazescu a explicat ca veniturile pe care le incaseaza TVR din publicitate sunt insuficiente pentru a sustine functionarea Televiziunii Publice
, in absenta taxei TV, cu atat mai mult cu cat posturile SRTv au, prin lege, restrictii la difuzarea publicitatii, fata de televiziunile private (8 minute de publicitate pe ora fata de 12 minute in cazul posturilor comerciale).

Citeste si:
Șefa TVR a avut venituri mai mari decât președintele Iohannis
Șefa TVR a avut venituri mai...

Deputatul PSD Ciprian Luca, prezent la intalnire, a declarat ca initiativa legislativa de eliminare a taxei TV a pornit din cauza ca programele de stiri difuzate de Televiziunea Publica nu sunt echidistante, dar si din cauza modului in care TVR a reflectat moartea poetului Adrian Paunescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.