Deputatii au adoptat tacit un proiect de lege initiat de PSD prin care este eliminata obligativitatea de a fi beneficiar al serviciilor postului public de televiziune si, implicit, de a plati taxa aferenta.

Proiectul de lege urmeaza sa intre in dezbaterea Senatului care este forul decizional, transmite Realitatea.

Dupa ce anuntul a fost facut in plen, deputatul UDMR Marton Arpad a sustinut ca Biroul Permanent ar trebui sa fie mai atent cu proiectele de lege care risca sa fie adoptate tacit deoarece astfel pot fi legiferate propuneri "iresponsabile". "Acest proiect are raport de respingere din partea comisiei de cultura si lasa TVR fara fonduri publice, deci o iresponsabilitate iesita din comun", a spus Marton in plen, aratand ca ar fi nevoie ca Biroul Permanent sa se reuneasca si in zilele de joi pentru a pune pe ordinea de zi a plenului proiectele ce risca sa fie adoptate in mod tacit.

In schimb, initiatorii sustin ca masura este necesara din perspectiva situatiei social-economice a Romaniei, in care nivelul fiscalitatii ar fi crescut, iar agentii economici au dificultati in a-si plati darile.

  • Operatorii de cablu nu vor mai fi obligati sa retransmita televiziunile comerciale

Televiziunile comerciale nu vor mai fi obligatorii la retransmisie in grilele operatorilor de cablu, potrivit unei initiative legislative de modificare a Legii audiovizualului, semnata de vicepresedintii PDL Raluca Turcan si Cezar Preda, dar si de deputatii PDL Doinita Chircu si Brindusa Novac.

Una dintre cele mai importante modificari aduse de proiectul legislativ actualei Legi a audiovizualului este cea de la articolul 82, care reglementeaza principiul "must carry", ce le impune in prezent operatorilor de cablu obligativitatea de a retransmite toate televiziunile operate de Societatea Romana de Televiziune (SRTv), televiziunile stabilite prin acorduri internationale (TV5) si celelalte servicii de programe libere la retransmisie in ordinea indicelui anual de audienta, transmite MEDIAFAX.

Acelasi articol prevede faptul ca "distribuitorii care retransmit servicii de programe au obligatia, la nivel regional si local, sa includa in oferta lor cel putin doua programe regionale si doua programe locale, acolo unde acestea exista; criteriul de departajare va fi ordinea descrescatoare a audientei".

Citeste si:
Taxa de raft și adaosul comercial, rediscutate de Guvern....
Taxa de raft și adaosul...

In proiectul de lege, initiat de Raluca Turcan, Cezar Preda, Doinita Chircu si Brindusa Novac, regula "must carry" este modificată, operatorii de cablu nemaifiind obligaţi să retransmită televiziunile comerciale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.