Ilegalitatile de la granita trebuie sa fie depistate de vamesi si politistii de frontiera, bresle care in ultimele zile au devenit sinonime cu termenul "coruptie".

  • La examenul de la politie se bruiaza telefoanele. Plus: "La corupţie noi suntem mici copii"

Romania, stat candidat la spatiul Schengen, nu impune o educatie si o pregatire profesionala stricta a vamesilor, asa cum fac statele membre. Astfel, daca pentru a te angaja strungar ai nevoie de o diploma care sa ateste ca ai urmat cursuri de specialitate, sa devii agent vamal nu exista o asemenea conditie, fiind suficiente doar studiile liceale
, relateaza Gandul.

Conform legislatiei in vigoare, concursul pentru postul de vames consta in proba psihologica, eliminatorie, urmata de proba scrisa si de interviu. Daca proba scrisa consta in legislatia specifica: Codul Fiscal, Codul Vamal, Statutul functionarilor publici etc, la interviu se examineaza concepte subiective: abilitatile de comunicare, capacitatea de analiza si sinteza, motivatia.

Politistul de frontiera, pe de alta parte, este format, ca orice alt politist, pe bancile Academiei de Politie, o institutie care sustine ca doar unul dintr-o mie de absolventi ar fi capabil de acte de coruptie. "Cand vine studentul la facultate si in cei trei ani pe care ii petrece aici, este un om curat. Ce se intampla ulterior este altceva. Nu avem o situatie statistica cu cei care au fost implicati in cazuri de coruptie, dar sunt convins ca este unul la mie", a declarat pentru gandul decanul Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza", Tutu Pisleag.

Citeste si: [VIDEO] Vasile Marica, acuzat ca a luat mita

Politistii de frontiera: Coruptie si filme porno


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.