Fondul Monetar International (FMI) foloseste uneori tari in dificultate ca experiment privind flexibilizarea pietii muncii, dar ca acest lucru nu da intotdeauna rezultate, a declarat, vineri, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

"FMI foloseste cateodata diferite tari la ananghie ca metode de experimentare asupra unor viziuni de flexibilizare care nu totdeauna, ca sa nu spun in totalitate, dau rezultate", a spus Hossu.

Liderul Cartel Alfa a precizat ca FMI a subliniat inca o data ca nu a cerut modificarea Codului Muncii dar, potrivit lui Hossu, exista un articol in scrisoarea Guvernului catre FMI unde exista lucruri negociate si ca este improbabil ca nu ar fi fost si o aprobare a FMI.

"Nu cred ca fara aprobarea FMI s-ar fi pus vreun text care nu corespunde intereselor lor. Ar fi trebuit sa puna si bibilicile in scrisoarea catre FMI. A fost o intelegere la care FMI a subscris", a spus Hossu, conform MEDIAFAX.

Potrivit lui Hossu, anumite cereri privind modificarea Codului Muncii nu sunt in spiritul unei eficientizari a Romaniei. "Fiind in situatie de criza, intr-o cadere absoluta, avand probleme majore pe Pilonul unu de pensii, FMI a facut si face presiuni pentru a se face transferul de la bugetul pilonului unu catre bugetul pilonului doi. Noi n-am cerut ca ungurii eliminarea pilonului doi, noi am cerut inghetarea pilonului doi ca sa echilibram situatia", a mai spus liderul Cartel Alfa.


Pe de alta parte, restructurarea ar trebui sa nu se limiteze doar la concediere, ci si la reorientare si recalificare profesionala, a adaugat liderul sindical.

Potrivit lui Hossu, in 2004, una dintre clauzele din acordul cu FMI era ca un expert al Bancii Mondiale sa faca o analiza a Codului Muncii, iar Guvernul sa preia si sa aplice analiza.

Guvernul nu foloseste banii europeni integral, se pot face verificari astfel incat acesti bani sa ajunga la coordonatorii de programe europene si sa nu fie deturnati, a spus liderul sindical. Potrivit lui Hossu, FMI ar fi dispus sa suplimenteze fonduri europene daca banii ar fi orientati spre executorii de program europene si nu deturnati catre alte cheltuieli din structura bugetului de stat.

Discutiile intre sindicate si reprezentantii FMI continua la ora transmiterii acestei stiri.

Citeste si:
Bogdan Hossu: Ideea ministrului Teodorovici legata de limitarea...
Bogdan Hossu: Ideea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.