De anul acesta, Patriarhia a stabilit tarifele pe care le vom achita pentru slujbele crestine. Banii sunt destinati construirii Catedralei Neamului.

Sumele depind de zona in care se afla parohia, dar si de situatia credinciosilor.

"Contributiile sunt minime si maxime. Bisericile mari, precum Sf. Elefterie, Sf. Spiridon, Sf. Mina sau Sf. Silvestru percep sume maxime: 1.000 de lei pentru o nunta si 500 de lei pentru botez. Preotii vor elibera chitanta", a declarat preotul Mihai Hau, potrivit Click. Patriarhia va tine contabilitatea banilor incasati la ceremoni de catre parohi prin intermediul chitantelor.

"Potrivit Statutului pentru organizarea si functionarea BOR si a Legii cultelor contributiile benevole ale credinciosilor la unele servicii religioase (botezuri, cununii si inmormantari) se stabilesc de catre adunarea parohiala a fiecarei parohii, la propunerea consiliului parohial, tinand cont de mediul rural sau urban in care se afla lacasul si de situatia economica a credinciosilor (pensionari, someri, salariati sau oameni cu posibilitati financiare mai mari). Contributiile benevole sunt folosite pentru completarea salariilor personalului deservent, intretinerea lacasurilor de cult, plata utilitatilor si nu pot fi in niciun caz considerate donatii pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului"
, precizeaza comunicatul Patriarhiei, potrivit MEDIAFAX.

Inmormantarile nu vor fi insa taxate.

  • Donatiile pentru construirea Catedralei Neamului, inregistrate pe un chitantier special unic

Donatiile pentru Catedrala Neamului facute la nivelul parohiilor din cuprinsul eparhiilor Patriarhiei Romane vor fi inregistrate pe un chitantier special unic, pentru evitarea confuziilor cu alte colecte. Potrivit Patriarhiei Romane, aceasta propunere are ca scop asigurarea transparentei procedurii de colectare a donatiilor si evitarea confuziilor cu donatiile in alte scopuri facute la fiecare parohie.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Daniel, a solicitat presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, intr-o scrisoare din decembrie, sa sprijine alocarea in bugetul de stat pe 2011 a 20 milioane de lei pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.