Un astfel de magazin din sectorul 1, inchis de Politia Locala la sesizarile oamenilor, a fost redeschis a doua zi.

  • Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, acuza Politia ca "inchide ochii" la magazinele etnobotanice, in loc sa le scoata in afara legii

"Un magazin de etnobotanice din cartierul Pajura - mai exact de pe strada Jiului nr. 2-4, bl C1, scara 1 - a fost inchis, la sesizarile cetatenilor, de Politia Locala. Cu toate acestea, marfurile confiscate au fost returnate, iar magazinul a fost redeschis, a doua zi, cu largul concurs al unor structuri din Ministerul de Interne", a spus Chiliman.

Acesta a precizat ca in Sectorul 1 al Capitalei nu vor mai fi emise autorizatii de comercializare a produselor etnobotanice pentru amplasamente situate pe o raza de doi kilometri in jurul unitatilor de invatamant, spatiilor destinate procesului de invatamant, unitatilor de cercetare stiintifica, bibliotecilor, caminelor, internatelor, cantinelor, caselor de cultura ale studentilor si caselor corpului didactic, caselor universitare, taberelor scolare, bazelor si complexelor cultural sportive, parcurilor si locurilor de agremnt, palatelor si cluburilor copiilor si elevilor, locurilor de joaca amenajate pentru copii.

Comerciantii vor fi autorizati sa vanda numai plante si substante care sunt prevazute in actele din autorizatia de comercializare a acestora. Totodata, comerciantii au obligatia sa prezinte actele de provenienta a marfurilor, precum si cele de stabilire a preturilor de vanzare, sa se asigure ca produsele oferite sunt sigure si sa informeze consumatorii asupra factorilor de risc in utilizarea acestora. Aceste produse trebuie sa aiba documente de angajare a raspunderii producatorului, importatorului respectiv comerciantului referitoare la securitatea acestora.

Si Sectorul 6 al Capitalei a interzis, din 16 noiembrie, vanzarea produselor halucinogene, etnobotanice si asimilate acestora la o distanta mai mica de un kilometru de scoli si alte unitati de invatamant.

Primaria Capitalei a derulat un proiect care, daca va fi aprobat, va duce la interzicerea pe o raza de un kilometru in jurul tuturor scolilor din Bucuresti a magazinelor de comercializare a substantelor halucinogene, etnobotanice, a plantelor si substantelor care au fost identificate ca fiind daunatoare sanatatii publice neinterzise inca prin legislatie
.

Citeste si:
Cum să faci compania ta o destinație de top pentru tinerii din...
Cum să faci compania ta o...

Guvernul a emis de asemenea o Ordonanta de urgentaebruarie, prin care a fost interzisa comercializarea unui numar de 36 de substante si plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor.

Si dupa aparitia acestei ordonante insa sute de tineri au continuat sa ajunga la spital in stare grava, in urma consumului de plante etnobotanice procurate fie de la magazine specializate, fie achizitionate de pe internet. Totodata, s-a inregistrat o scadere a varstei consumatorilor de astfel de substante.

In aceste conditii, medicii si inspectoratele scolare au solicitat inchiderea magazinelor care comercializeaza astfel de produse.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.