Salariile politistilor vor scadea cu inca 4,5% fata de cele diminuate deja cu 25%, prin eliminarea primei de vacanta si a premiului anual, a declarat astazi presedintele Sindicatului Politistilor si Vamesilor "Pro Lex", Vasile Lincu.

Potrivit acestuia, din analiza celor doua acte normative privind salarizarea in 2011 rezulta o scadere medie a veniturilor politistilor cu cel putin 2% din salariul lunar. Veniturile au fost deja reduse cu 25%, iar prin Legea cadru de salarizare nu se vor mai acorda prima de vacanta si premiul anual, al 13-lea salariu, care reprezinta impreuna aproximativ 17 la suta lunar.

"Si prima de vacanta, si prima anuala reprezentau cate un salariu, respectiv cate 8,5% lunar, iar prin anularea acestora inseamna o reducere cu 17% din venitul lunar", a adaugat Vasile Lincu, relateaza MEDIAFAX.

Prin legea de salarizare pentru 2011, sumele astfel diminuate vor creste cu 15%

  • Pro Lex: "Guvernul ne ia din salarii cu doua maini"

"S-au redus veniturile cu 25%, iar cresterea cu 15% aplicata la salariul diminuat conduce la o recuperare de 12,5%. Astfel, diferenta dintre recuperarea de 12,5% si diminuarea de 17 procente reprezinta de fapt o scadere a salariilor politistilor. Am putea spune ca ne-a dat cu o mana. Dar ne ia cu 2 maini. Pentru ca ne iau prima de vacanta si al 13-lea salariu, care prezinta undeva la 17%/luna. Rezulta ca fata de reducerea de 25% din 2010, politistii vor mai inregistra o pierdere de inca 4,5% in 2011""
, a explicat Lincu.

De asemenea, liderul "Pro Lex" a sustinut ca noua lege de salarizare in sectorul bugetar adanceste diferenta intre agentii de politie si ofiteri, in special chestori, la care cresterea coeficientilor este de 125 de ori mai mare decat cea a agentilor, mentinand diferenta fata de subofiterii din armata care au functii echivalente.

"La data aplicarii integrale a Legii cadru de salarizare, politistii vor inregistra cresteri ale veniturilor, insa acestea sunt departe de a fi echitabile raportat la pericolul la care sunt expusi, incompatibilitatile suplimentare, restrangerile unor drepturi si importanta muncii prestate", a mentionat presedintele Pro Lex.

Sindicatul mai cere ca politistii sa se decida numai prin scolile de politie, 'ceea ce nu se intampla azi', iar politisti sa fie numai cei care presteaza cu adevarat munca de politie.

Citeste si:
Răsturnare de situație! Afaceristul din Cluj și-ar fi înscenat...
Răsturnare de situație!...

Noua lege de salarizare a bugetarilor are insa si un capitol care ii multumeste pe politisti, respectiv acela care inlatura echivocul in ceea ce priveste incompatibilitatile politistilor si dreptul acestora la un al doilea serviciu.

Guvernul a aprobat, miercuri, Legea salarizarii unitare in sectorul public pentru anul 2011, care va fi promovata prin angajarea raspunderii in fata Parlamentului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.