- 138 de persoane din Bihor s-au imbolnavit
In data de 2 octombrie 2010, in localitatea Chet, o persoana a cumparat un porc de aproximativ 200 kilograme, pe care l-a sacrificat si comercializat in intervalul 2-5 octombrie 2010, fara a fi efectuat examenul trichineloscopic. Bolnavii intervievati sustin ca au intrebat vanzatorul in legatura cu acest aspect, au declarat reprezentantii DSP Bihor.
Primul pacient a fost internat abia pe26 octombrie, deoarece simptomele bolii s-au agravat dupa perioada de incubatie, cu diagnosticul de gastroenterecolita acuta. In zilele care au urmat, tot mai multe persoane s-au prezentat la spital.
- Boala de trichineloza si simptome
Trichineloza este o boala determinata de Trichinella spiralis, un parazit localizat intracelular, atat in stadiul larvar, cat si ca adult, care ajunge in organismul uman in urma consumului de carne infestata. Potrivit medicilor, majoritatea infectiilor sunt asimptomatice, insa exista si forme clinice de boala cu evolutie severa care pot cauza moartea prin complicatiile pe care le produc. Manifestarea clinica a bolii depinde de cantitatea de carne ingerata, de masivitatea infestarii si rezistenta organismului.
Semnele clinice de boala sunt: tulburari digestive (dureri abdominale, diaree, greturi varsaturi), care apar la 1-2 zile dupa consumul de carne infestata, febra, edeme palpebrale si faciale insotite de conjunctivita, dureri musculare si adinamie (stare de slabiciune).
Atenționare MAE: Incendii de vegetație în mai multe zone din Australia
Factorii favorizanti ai imbolnavirii la om sunt reprezentati de consumul carnii de porc sau vanat neexaminata trichineloscopic, unele obiceiuri culinare cum ar fi prepararea termica "in sange" sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic (pastrama, carnat uscat sau afumat, sunca), achizitionarea carnii din alte locuri decat centrele comerciale specializate, cat si taierea clandestina a animalelor.
Boala nu se transmite de la om la om, ci doar prin consumul carnii infestate.
Specialistii epidemiologi recomanda populatiei sa nu consume carne de porc neexaminata trichineloscopic si sa evite achizitionarea acesteia din alte locuri decat magazinele specializate. De asemenea, este necesara o atentie marita la consumul de carne de porc insuficient prelucrata termic, deoarece procedeele de sarare, afumare sau uscare a carnii nu distrug larvele, arata ministerul.
Ministerul Finanțelor ia în calcul o scădere a prețurilor plafonate...
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
YAYA Baby Food - cum creezi o afacere din mâncare sănătoasă pentru bebeluși
Sursa: start-up.ro
-
Inițiativa europeană prin care România ar putea recicla mai eficient sticla
Sursa: green.start-up.ro
-
Laura Olaru, antreprenoarea care a pariat totul pe genți: Trebuie să fii un...
Sursa: retail.ro
-
Care este ziua ta norocoasă în săptămâna 1-7 aprilie în funcție de zodie
Sursa: garbo.ro
-
Horoscop pentru suflet: Mantra zodiei tale pentru săptămâna 1-7 aprilie
Sursa: kudika.ro
-
Cum ar putea crește PIB-ul României cu 7 miliarde de lei?
Sursa: futurebanking.ro
-
Despescu, MAI: Intrarea României în Schengen nu implică vreo obligație...
Sursa: wall-street.ro