Ministerul Sanatatii atentioneaza asupra riscului mai mare de imbolnavire cu trichineloza si recomanda populatiei sa cumpere carne de porc numai din spatii autorizate sanitar

  • 138 de persoane din Bihor s-au imbolnavit
"In judetul Bihor, Directia de Sanatate Publica (DSP) Bihor a inceput deja o ancheta epidemiologica dupa ce 138 persoane s-au imbolnavit de trichineloza dupa ce au mancat carne de porc cumparata din locuri neautorizate", precizeaza Ministerul Sanatatii, relateaza MEDIAFAX.

In data de 2 octombrie 2010, in localitatea Chet, o persoana a cumparat un porc de aproximativ 200 kilograme, pe care l-a sacrificat si comercializat in intervalul 2-5 octombrie 2010, fara a fi efectuat examenul trichineloscopic. Bolnavii intervievati sustin ca au intrebat vanzatorul in legatura cu acest aspect, au declarat reprezentantii DSP Bihor.

Primul pacient a fost internat abia pe26 octombrie, deoarece simptomele bolii s-au agravat dupa perioada de incubatie, cu diagnosticul de gastroenterecolita acuta. In zilele care au urmat, tot mai multe persoane s-au prezentat la spital.

  • Boala de trichineloza si simptome

Trichineloza este o boala determinata de Trichinella spiralis, un parazit localizat intracelular, atat in stadiul larvar, cat si ca adult, care ajunge in organismul uman in urma consumului de carne infestata. Potrivit medicilor, majoritatea infectiilor sunt asimptomatice, insa exista si forme clinice de boala cu evolutie severa care pot cauza moartea prin complicatiile pe care le produc. Manifestarea clinica a bolii depinde de cantitatea de carne ingerata, de masivitatea infestarii si rezistenta organismului.

Semnele clinice de boala sunt: tulburari digestive (dureri abdominale, diaree, greturi varsaturi), care apar la 1-2 zile dupa consumul de carne infestata, febra, edeme palpebrale si faciale insotite de conjunctivita, dureri musculare si adinamie (stare de slabiciune).

Citeste si:
Atenționare MAE: Incendii de vegetație în mai multe zone din Australia
Atenționare MAE: Incendii de...

Factorii favorizanti ai imbolnavirii la om sunt reprezentati de consumul carnii de porc sau vanat neexaminata trichineloscopic, unele obiceiuri culinare cum ar fi prepararea termica "in sange" sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic (pastrama, carnat uscat sau afumat, sunca), achizitionarea carnii din alte locuri decat centrele comerciale specializate, cat si taierea clandestina a animalelor.

Boala nu se transmite de la om la om, ci doar prin consumul carnii infestate.

Specialistii epidemiologi recomanda populatiei sa nu consume carne de porc neexaminata trichineloscopic si sa evite achizitionarea acesteia din alte locuri decat magazinele specializate. De asemenea, este necesara o atentie marita la consumul de carne de porc insuficient prelucrata termic, deoarece procedeele de sarare, afumare sau uscare a carnii nu distrug larvele, arata ministerul
.

Citeste si:
Ministerul Finanțelor ia în calcul o scădere a prețurilor plafonate...
Ministerul Finanțelor ia în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.