Pe parcursul anului 2009, in Romania s-au inregistrat 32.341 de divorturi, potrivit Institutului National de Statistica. Criza financiara si ritmul tot mai alert in care ne ducem viata au facut ca numarul despartirilor sa creasca de la un an la altul.

  • Care sunt cele mai frecvente motive de divort?

Dupa anii '90, in Romania, cazurile de divort au luat amploare. Motivul? casniciile care nu puteau fi desfacute in perioada comunismului, din cauza rigorilor perioadei, au fost intrerupte odata cu intrarea in democratie.

"Acum este moda nepotrivirii de caracter, o sintagma care ascunde, de fapt, multe lucruri. Vine apoi infidelitatea, acuzata, de regula, de femei. O cauza frecventa este evolutia separata a sotilor in casnicie: unul progreseaza mai repede profesional sau se maturizeaza mai repede. Si saracia este o cauza des intalnita. De remarcat, totusi, ca infidelitatea este invocata in aproape toate cazurile", a declarat pentru Adevarul avocata Mariana Stefan, specialista in procese de divort.

Potrivit acesteia, saracia si criza financiara influenteaza de asemenea in mod negativ casniciile romanilor.

  • Barbatii, de trei ori mai vinovati decat femeile

Conform celor mai recente date centralizate de Institutul National de Statistica (INS), in anul 2009 s-au inregistrat in Romania 32.341 de divorturi. Cea mai mare rata de sivort s-a inregistrat in judetul Brasov (2,79 la mie), in timp ce oltenii par a avea cele mai trainice casnicii, judetul Dolj inregistrand o rata de 0,83 la mie pe parcursul anului trecut.

Printre cauzele de divort invocate se numara: infidelitatea conjugala (7,5%), alcoolismul (5,8%), violentele fizice (4,6%), acordul partilor (29,5%), cauze combinate (8,2%) si alte situatii (44,4%).

Interesant este faptul ca, potrivit statisticilor oferite de INS, numarul divorturilor aparute din vina sotului este de 3 ori mai mare decat al celor din vina sotiei
. In Romania, o casnicie care ajunge la divort dureaza, in medie, 13,3 ani. Varsta medie a barbatilor implicati in procesele de divort este de 40 de ani, in timp ce in cazul femeilor ajunge la 46,4 ani.

Citeste si:
Cine este prima soție a lui CRBL? Artistul a mai fost căsătorit...
Cine este prima soție a lui...

  • Din 2011, divortul este mai usor

Incepand cu 2011, divorturile in care cei doi soti se inteleg pe cale amiabila vor putea fi rezolvate doar prin notar, fara a mai ajunge la tribunal. Legea „micii reforme" in justitie, promulgata luni de Traian Basescu, vizeaza si solutionarea proceselor de divort pe cale administrativa.

Citeste articolul integral in Adevarul


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.