Guvernul nu poate accepta revendicari ale sindicatelor care sa depaseasca posibilitatile economiei, iar salariul minim va creste la un nivel stabilit si in functie de interesele patronatelor, a declarat premierul Boc, dupa discutia cu membrii Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR).

"Greul nu a trecut, dar nici nu trebuie sa cadem cu totii victime ale negativismului sau pesimismului, deoarece construim o fundatie solida pentru o crestere economica sanatoasa si de durata. Romania va oferi atat cat poate, iar Guvernul nu va repeta greseala Guvernului Tariceanu de a angaja cheltuieli bugetare fara sustinere pe termen mediu si lung si nu va aplica politici populiste", a spus Boc, potrivit MEDIAFAX.


El a sustinut din nou ca personalul bugetar va recupera anul viitor o parte din scaderea salariala de 25% operata in acest an si ca salariul minim va fi majorat, precizand insa ca in acest sens se va tine cont atat de interesele sindicatelor, dar si de cele ale patronatelor si economiei.

Presedintele CSDR, Iacob Baciu, a declarat, sambata, dupa discutiile cu premierul, ca acesta s-a angajat ca pana pe 5 noiembrie sa promoveze o noua lege a dialogului social, dar si o lege a inspectiei muncii.

Reprezentantii CSDR au discutat mai bine de trei ore cu premierul Emil Boc, cu ministrul Muncii, Ioan Botis si cu ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, in urma intalnirii obtinand doar promisiuni privind elaborarea unor noi acte normative.
Potrivit acestuia, reprezentantii CSDR au obtinut promisiunea ca membrii de sindicat vor face parte din echipele de control ale Inspectiei Muncii, in acest sens urmand sa fie incheiate protocoale la nivel judetean.

De asemenea, sindicalistii de la CSDR au reusit sa-l convinga pe premierul Emil Boc sa scoata din subordinea Ministerului Educatiei Consiliul national de pregatire a adultilor.

Iacob Baciu a mai spus ca in cadrul discutiei s-a mentinut pozitia sindicalistilor privind stabilirea salariului minim la 750 de lei, insa premierul Emil Boc a avansat o valoare de doar 640 de lei, care nu a fost insa acceptata.

Citeste si:
Metroul de la Cluj. Astăzi se semnează contractul pentru proiectare...
Metroul de la Cluj. Astăzi se...

Sindicalistii au mai fost nemultumiti de coeficientii de salarizare si grila de ierarhizare, cele mai multe nemultumiri venind de la cei din invatamant, sanatate si cultura.

"Premierul a dispus o reanalizare a coeficientilor la nivel de Ministerul de Finante si Ministerul Muncii", a declarat Baciu.

  • In acest context, sindicalistii de la CSDR au precizat ca-si mentin calendarul de proteste anuntat pana acum.

Vicepresedintele CSDR Aurel Cornea a reafirmat ca Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant va organiza in 5 octombrie, in Piata Victoriei, "un miting pentru salvarea invatamantului romanesc".

Cornea, care este si presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, a precizat ca negocierile pentru Legea salarizarii si pentru majorarea salariului minim pe economie vor continua saptamana viitoare si a mai spus ca i-a atras atentia premierului ca reforma in educatie este intarziata din cauza faptului ca Legea educatiei zace la Comisia de invatamant a Senatului.

Citeste si:
Sindicaliștii din Educație, întâlnire cu premierul Ciucă. Anunță...
Sindicaliștii din Educație,...

In acest context, Emil Boc ar fi promis ca va interveni pentru deblocarea acestei situatii.

  • Liderii confederatiilor sindicale au decis, joi, sa organizeze proteste comune, astfel ca mitingul anuntat pentru 7 octombrie ar putea fi amanat pentru ca actiunea sindicala sa poata fi pregatita, avand in vedere ca se mizeaza pe participarea a 70.000 - 80.000 de oameni.

Presedintele confederatiei "Cartel Alfa", Bogdan Hosu, declara ca liderii tuturor confederatiilor vor avea o noua intalnire, luni, cand vor decide o strategie comuna si planul pentru viitoarele actiuni de protest. Hosu preciza ca protestele vor fi organizate pentru rezolvarea problemelor care tin de salariul minim pe economie, de crearea de noi locuri de munca, Legea pensiilor si cea a salarizarii.

Presedintele CNSRL Fratia, Marius Petcu, declara ca toate actiunile anuntate pana pe 7 octombrie de catre sindicalisti raman in picioare, dar a precizat ca liderii confederatiilor iau in calcul posibilitatea amanarii mitingului de protest organizat de Ziua Mondiala a Muncii Decente, in 7 octombrie, intrucat timpul ar putea fi prea scurt pentru a putea mobiliza circa 70-80 de mii de oameni in actiunea comuna pe care o doresc sindicatele.

Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

Un alt motiv pentru care mitingul din 7 octombrie ar putea fi amanat il reprezinta actiunile de protest ale sindicalistilor din educatie, care vor avea loc in 5 octombrie. Liderii confederatiilor sindicale iau in calcul faptul ca cei 10.000 de sindicalisti din educatie care vor iesi in strada in 5 octombrie ar putea fi mai greu mobilizati sa protesteze din nou peste alte doua zile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.