Sindicalistii romani au participat, miercuri, la mitingul de la Bruxelles al sindicatelor europene, la care au fost asteptati peste 80.000 de participanti din Europa, actiuni similare urmand sa aiba loc in mai multe orase europene.

La mitingul de la Bruxelles, organizat de Confederatia Europeana a Sindicatelor (ETUC- CES), CNS "Cartel Alfa", membra a ETUC- CES, au participat cu o delegatie formata din 225 de sindicalisti, relateaza MEDIAFAX.

Motto-ul mitingului este "Nu austeritatii, prioritate pentru locuri de munca si crestere economica", arata Cartel Alfa intr-un comunicat de presa.

Comitetul executiv al ETUC-CES considera ca masurile economice de austeritate, luate sau impuse statelor din Europa, au ca efect adancirea recesiunii si pierderea locurilor de munca.

Participantii la miting vor sa ii atentioneze pe cei responsabili ca actuala criza economica este efectul politicilor financiare duse de banci si de mediile financiare, astfel ca acestea trebuie sa suporte in principal costurile crizei, si nu doar simpli lucratori.

Sindicalistii din Confederatia Europeana a Sindicatelor cer aplicarea unei taxe pe tranzactiile financiare, dezvoltarea politicilor industriale care produc emisii reduse de carbon, precum si o mai buna si transparenta coordonare a pietelor financiare, masuri urgente care sa prevenirea dumping-ului social in Europa.


Totodata, miscarea sindicala europeana respinge reducerile salariilor si pensiilor, se opune insecuritatii si somajului, in special in randul tinerilor, si cere aplicarea unor masuri imediate care sa combata saracia.

Participantii la acest euro-miting solicita guvernelor statelor europene sa gaseasca si sa aplice masurile economice care sa permita lucratorilor sa primesca salarii decente, pensii mai bune si dreptul la formare si perfectionare profesionala.

Citeste si:
Ucrainenii, discurs duplicitar în ceea ce privește dragarea...
Ucrainenii, discurs...

"Criza financiara a adus Europa in cea mai grava situatie din 1930 incoace. In prezent, in Europa sunt 23 de milioane de someri, iar tensiunile sociale sunt in crestere pe intreg continentul. Guvernele europene au combatut criza economica prin masuri de austeriate, care au provocat o crestere fara precedent a somajului si saracirea lucratorilor. Cresterea economica asteptata intarzie sa apara, iar efectele crizei sunt suportate doar de marea masa a lucratorilor", se arata in comunicatul citat.

Confederatia Europeana a Sindicatelor considera ca este nevoie de o Europa sociala, "ca solidaritatea intre cetatenii Europei este necesara acum, mai mult ca niciodata, mai ales fata de tinerii, pensionari si femei".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.