PNL va sustine, in sesizarea pe care o depune joi la Curtea Constitutionala, ca in adoptarea Legii pensiilor nu au fost respectate procedurile, iar actul normativ incalca dreptul la proprietate, dreptul la trai decent si pensie, acte internationale in materia drepturilor omului si jurisprudenta CC. Si PSD va contesta Legea pensiilor la CCR, invocand incalcarea dreptului la proprietate.

De asemenea, PNL arata ca actul normativ nu a tinut cont de avizul Consiliului Legislativ.

Deputatul Alina Gorghiu, presedintele Comisiei de justitie a PNL, precizeaza, intr-un comunicat remis agentiei MEDIAFAX, ca PNL depune joi o sesizare cu privire la neconstitutionalitatea recent adoptatei Legi privind sistemul unitar de pensii publice.

In opinia liberalilor, in adoptarea acestui proiect de lege s-au remarcat "grave incalcari ale procedurilor democratice", atat pe forma de adoptare, cat si pe fondul actului normativ.

Conform sursei citate, a fost incalcat art. 76 alin. 1 din Constitutie in mod "flagrant", respectiv nu au fost asigurate nici majoritatea si nici cvorumul de sedinta necesar adoptarii unei legi organice.

  • Ce proceduri democratice incalca Legea Pensiilor?

Tot in ceea ce priveste procedura legislativa, PNL precizeaza ca a fost incalcat art. 76 alin. 3 din Constitutie, potrivit caruia "la cererea Guvernului sau din proprie initiativa, Parlamentul poate adopta proiecte de legi sau propuneri legislative cu procedura de urgenta, stabilita potrivit regulamentului fiecarei Camere". In cazul acestui act normativ, nu s-a respectat articolul 69 alin. 2 din Regulamentul Camerei Deputatilor care prevede un termen de 3 zile pentru imprimarea si difuzarea catre deputati a raportului intocmit la proiectul de lege in cazul in care Camera Deputatilor este prima camera sesizata, sau 5 zile in cazul celor pentru care Camera Deputatilor este camera decizionala.

"In cazul nostru, raportul nu a intrunit niciunul dintre cele 2 termene, iar raportul suplimentar al comisiei sesizate in fond a fost intocmit si transmis pe data de 15 septembrie 2010, ziua adoptarii proiectului de lege in cadrul sedintei de plen a Camerei Deputatilor", se arata in comunicat.

De asemenea, a fost incalcat alin. 3 al aceluiasi articol 69 din Regulamentul Camerei potrivit caruia Biroul Permanent poate stabili adoptarea in procedura de urgenta in cazul proiectelor legislative care privesc ratificarea unor tratate si conventii internationale sau acorduri de imprumut. Proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice nu se incadreaza sub nicio forma in aceasta categorie, mentioneaza liberalii.

Pe fondul problemei, criticile de neconstitutionalitate vizeaza incalcarea principiului neretroactivitatii legii, a dreptului de proprietate, a dreptului la trai decent si la pensie, a unor acte internationale in materia drepturilor omului, a dreptului fundamental de alegere a profesiei si a meseriei sau ocupatiei, jurisprudenta Curtii Constitutionale. De asemenea, sesizarea vizeaza aplicarea gresita a art. 16 din Constitutie la egalizarea varstei de pensionare pentru femei si barbati, precum si ignorarea avizului Consiliului Legislativ.

Citeste si:
Măsurile fiscale propuse de Guvernul Ciolacu, analizate de CCR
Măsurile fiscale propuse de...

In ceea ce priveste incalcarea principiului neretroactivitatii legii, stipulat in art. 15 alin. 2 din Constitutie conform caruia legea dispune numai pentru viitor, PNL da ca exemplu Decizia 830 din 2008 a CC. Astfel, ori de cate ori o lege noua modifica starea legala anterioara cu privire la anumite raporturi, toate efectele susceptibile a se produce din raportul anterior, daca s-au realizat inainte de intrarea in vigoare a legii noi, nu mai pot fi modificate ca urmare a adoptarii noii reglementari, care trebuie sa respecte suveranitatea legii anterioare. Legea noua insa este aplicabila de indata tuturor situatiilor ce se vor constitui, se vor modifica sau se vor stinge dupa intrarea ei in vigoare, precum si tuturor efectelor produse de situatiile juridice formate dupa abrogarea legii vechi.


Liberalii mai sustin ca actul normativ incalca dreptul la proprietate, respectiv art. 44 din Constitutie. "Pensia, atat ca drept in sine, cat si ca element al proprietatii private, reprezinta o creanta asupra statului pe care acesta este obligat sa o plateasca si s-o ocroteasca. Dispozitiile criticate contravin, de asemenea, articolului privitor la protectia proprietatii din Protocolul 1 la Conventia Europeana a Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale, la care Romania este parte. Astfel, «orice persoana fizica sau juridica are dreptul la respectarea bunurilor sale»", se arata in comunicat.
Citeste si:
Legea pensiilor a fost modificată. Categoriile de români care pot...
Legea pensiilor a fost...

PNL considera ca leagea incalca si dreptul la trai decent si la pensie. "Aspectele criticate contravin prevederilor art. 47 din Constitutie privind nivelul de trai: statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent. Chiar art. 47 alin. (2) nominalizeaza anumite domenii in care cetatenii au drepturi ce intra in conceptul de trai decent, respectiv: dreptul la pensie, la concediu de maternitate platit, la asistenta medicala in unitatile sanitare de stat, la ajutor de somaj si la alte forme de asigurari sociale publice sau private", precizeaza liberalii.

  • Drepturile omului

In opinia lor, noua lege incalca si acte internationale in materia drepturilor omului.

De asemenea, considera liberalii, legea incalca art. 41 alin. 1 din Constitutie, respectiv dreptul fundamental de alegere a profesiei si a meseriei sau ocupatiei. "«Dreptul la munca nu poate fi ingradit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupatiei, precum si a locului de munca este libera». Astfel, art. 6 alin. 1 pct. IV face vorbire despre alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale, in speta putand intra in acest context toti membrii profesiilor liberale, respectiv avocati, notari, executori, mediatori. Aceste persoane care sunt angrenate intr-o asociere profesionala, astfel incat raporturile dintre organizatie si fiecare membru nu pot reprezenta o relatie de tip angajator - angajat si nu se poate spune despre aceste persoane ca sunt angajati in sensul art. 3 alin. 1 lit a", se arata in comunicat.

Citeste si:
Cum să alegi un avocat specializat în drepturile omului și litigii...
Cum să alegi un avocat...

PNL sustine ca Legea privind sistemul unitar de pensii publice incalca insasi jurisprudenta Curtii Constitutionale a Romaniei, respectiv art. 147 - Deciziile Curtii Constitutionale, alin. (4), amintind ca "deciziile Curtii Constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei", iar "de la data publicarii, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor".

Liberalii reclama si faptul ca egalizarea varstei de pensionare pentru femei si barbati reprezinta o gresita aplicare a art. 16 din Constitutie - "Egalitatea in drepturi. Incalcarea dreptului cetatenilor la a nu fi discriminati".

  • Si PSD invoca incalcarea dreptului la proprietate

De asemenea, PSD va contesta, joi, la Curtea Constitutionala, Legea pensiilor in forma adoptata de Camera Deputatilor, invocand incalcarea mai multor articole din Constitutie, printre care garantarea dreptului la proprietate.
Citeste si:
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc odată...
Al doilea tur al alegerilor...

Senatorul PSD Dan Sova a precizat, pentru MEDIAFAX, ca sesizarea care va fi inaintata Curtii Constitutionale va invoca incalcarea art. 44 din Constitutie, care garanteaza dreptul la proprietate, si art. 47, care stipuleaza ca statul este obligat sa ia masuri pentru a asigura cetatenilor un trai decent.

Sesizarea PSD face trimitere la incalcarea art. 20 alin (2) din Constitutie, care face referire la respectarea pactelor si tratatelor internationale referitoare la drepturile fundamentale ale omului.

Juristul PSD a precizat ca sesizarea de neconstitutionalitate invoca si incalcarea art. 1 alin (5), care stipuleaza ca respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.