Proiectul "Despre oameni si melci", de Tudor Giurgiu, inscris la categoria fictiune lungmetraj, a obtinut cea mai mare finantare - 1.635.000 de lei - la concursul organizat, anul acesta, de Centrul National al Cinematografiei (CNC), informeaza MEDIAFAX.

Pe locul al doilea in clasamentul finantarilor s-a situat Sergiu Nicolaescu, care a obtinut 1.561.000 de lei. Proiectul "Ultimul corupt al Romaniei", pentru care acesta a primit finantare de la CNC, va fi realizat de casa de productie MediaPro Pictures.

Pe locul al treilea in topul creditelor alocate la sectiunea fictiune lungmetraj s-a situat proiectul "El Rumano", care va fi regizat de Catalin Mitulescu. Centrul National al Cinematografiei a anuntat, la sfarsitul lui aprilie, ca va organiza un concurs de proiecte cinematografice anul acesta. Anul trecut, CNC nu a organizat nicio sesiune de concurs de proiecte cinematografice. Pentru prima data, anul acesta, sectiunile dedicate documentarelor si animatiei din cadrul concursului au avut jurii separate.

Pe pozitia a patra in topul finantarilor la categoria Lungmetraj-fictiune s-a clasat proiectul "Doar cu buletinul la Paris", de Horatiu Malaele, care a primit 1.097.559 de lei, urmat de "Iguanele", de Marian Crisan - 1.084.828 de lei. "Elisabeta Rizea", proiectul inclus in seria despre eroii luptei anticomuniste realizata de Constantin Popescu, a primit o finantare de 1.068.490 de lei, iar proiectul Hi Film "Toata lumea din familia noastra", care va fi regizat de Radu Jude, a primit 1.006.982 de lei. Proiectul lui Radu Jude a fost respins in sesiunea precedenta de concurs CNC.

Proiectul care va fi regizat de Adrian Sitaru, "Domestic", a primit o finantare de 977.811 lei, in timp ce proiectul care va fi regizat de Adrian Popovici, "Bonded/ Incatusat", a primit o finantare de 812.505 lei, iar proiectul lui Geo Saizescu "A doua sansa" a primit o finantare de 795.890 de lei.

La categoria Debut, proiectul "Lupu", care va fi regizat de Bogdan Mustata, a primit o finantare de 988.753 de lei, acesta fiind urmat de "Cainele japonez" de Tudor Jurgiu - 935.904 lei, "Angelica" de Bogdan Dumitrache - 930.665 de lei, "Roxanne by the Police" de Valentin Hotea - 872.417 lei si "Acasa la tata" de Andrei Cohn - 759.847 de lei.

La categoria Documentar au fost finantate sase proiecte: "Kakaia feedom? Eta carnaval", care va fi regizat de Serban Marinescu, Constantin Popescu si Andrei Gruzsniczki - 616.100 de lei, "Maria, regina noastra", de Adrian Popovici (castigator si la categoria Lungmetraj-fictiune) - 268.887 de lei, "Fantana tineretii", de Hanno Höfer - 371.135 de lei, "Ultimele zile din viata lui Nicolae Ceausescu", de Radu Gabrea (dupa un scenariu de Grigore Cristian Cartianu) - 696.087 de lei, "Niascharian (sa renastem)", de Leonardo Tonitza - 307.218 lei si "Nevasta din India", de Robert Arpad Lakatos - 114.096 de lei.

La categoria Scurtmetraj-fictiune au fost finantate sase proiecte: "Vaca finlandeza", de Gheorghe Preda - 229.365 de lei, "Cheful", de Adrian Sitaru - 192.947 de lei, "High Definition", de Adrian Sitaru - 169.776 de lei, "Detasamentul orb", de Vlad Fenesan - 344.400 de lei, "Silent river", de Anca Miruna Lazarescu - 99.561 de lei si "Betoniera", de Liviu Sandulescu - 104.489 de lei.

La categoria Animatie au fost finantate patru proiecte: "Mercy street", de Alexandru Buzea - 715.000 de lei, "Aventurile lui Boxhead si Roundhead", de Elliott Cowan - 595.200 de lei, "Povestea lui Noni", de Leonardo Tonitza - 501.400 de lei si "Scrisoarea a treia", de Luminita Mardare, Robert Wegeman si Velika Stoica - 343.200 de lei.

La categoria Dezvoltare lungmetraj fictiune si documentar au fost finantate sase proiecte: "Tratat de descompunere" (casa Mandragora) - 25.361 de lei, "Ileana" (Strada Film) - 17.020 de lei, "Astept eliberare (Hi Film) - 8.154 de lei, "Circuitul business-ului in natura" (4 Proof Film) - 8.154 de lei, "Cain si Abel" (Periscop Pictures) - 8.154 de lei si "11 ani" (Hi Film) - 30.224 de lei.

Centrul National al Cinematografiei a anuntat, la sfarsitul lui aprilie, ca va organiza un concurs de proiecte cinematografice anul acesta. Anul trecut, CNC nu a organizat nicio sesiune de concurs de proiecte cinematografice. Pentru prima data, anul acesta, sectiunile dedicate documentarelor si animatiei din cadrul concursului au avut jurii separate.

Comisia de selectie a proiectelor cinematografice pentru sectiunea filme de fictiune de lungmetraj si scurtmetraj - productie si dezvoltare de proiecte, pentru prima sesiune de concurs din 2010, in vederea acordarii de credite financiare directe, i-a avut in componenta pe Constantin Chelba, director de imagine, Laurentiu Damian, regizor, profesor universitar, Marius Iurascu, director RADEF, Florin Mihailescu, director de imagine si profesor universitar, si Calin Stanculescu, critic de film.

Totodata, comisia de selectie a proiectelor cinematografice, sectiunea filme documentare - productie si dezvoltare de proiecte, pentru prima sesiune de concurs din acest an, in vederea acordarii de credite financiare directe, a fost compusa din Razvan Georgescu, regizor si producator, Doru Mitran, director de imagine, producator si profesor universitar, si Marin Traian, profesor si scenarist.

Comisia de selectie a proiectelor cinematografice, sectiunea filme de animatie - productie si dezvoltare de proiecte, pentru prima sesiune de concurs din 2010, in vederea acordarii de credite financiare directe, a fost formata din Manuela Hodor - director Animafilm, Constantin Paun - regizor si profesor universitar si Sergiu Plamadeala - regizor.

Cei mai multi bani, 9,8 milioane de lei, sunt alocati proiectelor de lungmetraj fictiune, 3,6 milioane de lei - filmelor de lungmetraj fictiune debut, cate 1,8 milioane de lei - documentarelor, respectiv, animatiilor, 900.000 de lei - scurtmetrajelor de fictiune si 100.000 de lei - pentru dezvoltarea proiectelor de filme, lungmetraj fictiune, documentare si animatie.

Activitatea Centrului National al Cinematografiei a fost criticata in ultimii ani, fiind tinta mai multor scrisori deschise semnate de cineasti precum Cristian Mungiu si Tudor Giurgiu. Cristian Mungiu, care a facut parte din cel mai recent juriu al concursului de proiecte cinematografice organizat de CNC, a criticat aspru modul de organizare a competitiei, chiar in sedinta de anuntare a rezultatelor. Acesta a fost sustinut de mai multi cineasti, care au avut, la un moment dat, o intalnire cu ministrul Culturii de anul trecut, Theodor Paleologu.

Proiectele care au obtinut cea mai mare finantare la ultimele sesiuni de concurs CNC, la categoria lungmetraj, sunt "Aurora", de Cristi Puiu, si "Marti, dupa Craciun", de Radu Muntean, ambele selectate in sectiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes 2010.