Peste 85 la suta dintre elevi vor invata, din 15 septembrie, in scoli care au sau sunt in curs sa primeasca autorizatia sanitara de functionare, iar unitatile de invatamant care nu sunt functionale trebuie inchise, a declarat, sambata, pentru MEDIAFAX, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.

"In urma videoconferintei cu inspectorii generali scolari, ne asumam obiectivul ca peste 85 la suta dintre copiii Romaniei sa invete in scoli care au autorizatie sanitara de functionare sau care sunt in curs de autorizare. Ne intereseaza numarul de copii. Avem scoli mici si mari", a spus ministrul Daniel Funeriu.

El a spus ca scolile care sunt in curs de autorizare vor primi avizul in functie de cat de bine se descurca primarii sa le puna la punct.
Ministrul Educatiei a adaugat ca scolile care nu sunt functionale trebuie inchise, iar elevii vor fi mutati in unitatile scolare adiacente, "evident cu respectarea criteriilor de distanta si de oportunitati".

Funeriu a mai spus ca specialistii Ministerului Educatiei vor centraliza situatia privind starea scolilor, iar numarul total de scoli autorizate va depinde de rezultatul final al acestui proces.

"Nu stim cate scoli ar putea fi inchise, dar acum centralizam situatia. Pentru prima data centralizam foarte multe date despre scoli, cum ar fi numarul de elevi, distanta pana la cea mai apropiata unitate de invatamant, starea toaletelor, starea unitatilor. Am 69 de coloane in tabel. O statistica cum nu a mai fost facuta niciodata in Romania", a precizat Funeriu.

Ministrul a mai declarat ca, atunci cand va fi terminata centralizarea datelor, ar putea aparea situatii inedite, diferite de ceea ce se stie in prezent.

"Vom avea surprize. S-ar putea sa vedem ca multe lucruri care se spuneau despre reteaua scolara nu sunt adevarate si sa avem un numar de scoli diferit de ceea ce se credea ca avem. Vom avea date oneste, curate, nu dupa ureche, ca pana acum",
a mai spus ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Citeste si:
Daniel Funeriu: Orice diriginte normal la cap trebuie să predea...
Daniel Funeriu: Orice...

Intrebat ce se va intampla cu restul elevilor care nu sunt cuprinsi in cei peste 85 la suta asumati sa invete in scoli autorizate sanitar, ministrul Educatiei a spus ca vor fi dusi "in cele mai bune structuri".

"Restul vor fi dusi in cele mai bune structuri care pot fi oferite in conditiile actuale. In sfarsit, trebuie sa avem o idee clara si sa respectam oportunitatea educationala a copiilor, si nu veleitatile nu stiu carui primar, pe care il respectam foarte mult, dar care ani de zile nu a fost in stare sa renoveze o scoala. Daca un primar, de ani de zile nu a renovat o scoala si avem oportunitati mai mari sa mutam copiii intr-un perimetru geografic rezonabil, atunci inchidem scoala
", a adaugat Funeriu.

Ministrul Educatiei a mai spus ca odata cu centralizarea situatiei scolilor va face si o "centralizare a abuzurilor".

"Centralizez toate abuzurile. Sunt scoli in care s-au investit bani si apoi au fost inchise. Adica scoala renovata, dati bani in 2007, in 2008, iar in 2009 a fost inchisa pentru ca nu mai sunt copii
", a spus ministrul Daniel Funeriu.

Citeste si:
Profesorii amenință cu greva generală din cauza salariilor
Profesorii amenință cu greva...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.