Romii din Romania, victime ale discriminarii care traiesc in saracie, se confrunta in continuare cu problema gasirii unui loc de munca si chiar a unei locuinte, subliniaza autoritatiile si ONG-uri.

  • AFP: Tot mai multi romi merg la scoala in Romania, dar au acces limitat la locuri de munca
Totusi, in domeniul educatiei, unde a fost introdusa discriminarea pozitiva, "progresele sunt evidente", a declarat pentru AFP presedintele Agentiei romane penru romi, Ilie Dinca, citeaza MEDIAFAX.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educatiei, maximum 3.000 de tineri romi sunt admisi la liceu anual, iar aproximativ 500 in universitati, pe locuri rezervate acestei minoritati de catre autoritatile de la Bucuresti
. In plus, dintre cei 250.000 de elevi care se declara romi, 11 la suta urmeaza cursuri de istorie si limba romana, in timp ce aproximativ 500 invata exclusiv in aceasta limba.

Recent criticate de Franta, autoritatile romane au recrutat, in ultimii ani, 430 de profesori de limba romani, dar si mediatori, pentru a realiza legatura intre elevi, familiile romilor si profesori, in vederea limitarii esecului scolar.
"Este vorba despre o performanta fara egal in lume", si-a exprimat multumirea profesorul de limba romani si consilier in cadrul ministerului, Gheorghe Sarau.

Cat despre serviciile de sanatate, exista aproximativ 800 de mediatori sanitari romi, numar ce ramane, insa, insuficient pentru minoritatea roma, alcatuita din 1,5 pana la doua milioane de persoane, potrivit reprezentantilor etniei.

  • Doar 25-30% dintre romi au un loc de munca stabil

In schimb, accesul pe piata muncii ramane, in continuare, limitat: Doar intre 25 si 30 la suta dintre romi au un loc de munca stabil. Restul, nu au un loc de munca sau muncesc la negru, in special ca muncitori sezonieri.

"Scopul nostru este sa cream locuri de munca in zone in care minoritatea roma este numeroasa si sa stimulam formarea profesionala, pentru ca membrii acesteia sa nu mai fie exclusiv cantonati in meseriile traditionale", a declarat Valentin Mocanu, secretar de stat in cadrul Ministerului Muncii, insarcinat cu gestionarea reintegrarii sociale a romilor.

  • Romii traiesc in conditii demne de Evul Mediu

Situatia este "si mai dramatica" in privinta accesului la o locuinta "decenta", afirma Ilie Dinca, in opinia caruia fondurile, putine la numar, destinate pana in prezent acestui scop, nu au contribuit la o ameliorare a conditiilor de viata pentru romi.
Citeste si:
Atac armat la o universitate din centrul orașului Praga. 15...
Atac armat la o universitate...

Intr-o scrisoare adresata saptamana trecuta secretarului de stat francez pentru Afaceri Europene, Piere Lellouche, aproximativ 20 de ONG-uri romanesti au criticat conditiile "demne de Evul mediu" in care traiesc unii membri ai acestei etnii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.