Zece localitati din judetul Covasna au fost inundate in urma ploilor torentiale cazute duminica, un prim bilant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) aratand ca au fost afectate aproximativ 230 de gospodarii, apa intrand in 130 de case.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Covasna, Marius Tolvaj, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, ca un prim bilant arata ca, in urma ploilor torentiale de duminica, zece localitati din judet au fost afectate de inundatii, intre care si municipiul Sfantu Gheorghe, cele mai mari probleme fiind in comunele Ozun si Sita Buzaului.

Potrivit sursei citate, in total, in cele zece localitati, au fost afectate de viituri aproximativ 230 de gospodarii, dintre care 130 de case au fost inundate.

Primarul comunei Ozun, Raduly Istvan, a declarat, luni, ca paraul Lisnau a iesit din matca, duminica seara, din cauza ploilor abundente, fiind inundate aproximativ o suta de gospodarii din satele Lisnau si Lisnau Vale, apa intrand si in cateva case.

  • Pagube materiale foarte mari

Raduly Istvan a precizat ca viiturile au afectat mai multe poduri din localitatile Bicfalau, Magherus si Lisnau, precum si mai multe portiuni de drumuri care traverseaza zonele inundate.

De asemenea, primarul din Ozun a spus ca, in unele zone, apa atingea un metru, un barbat si un copil fiind surprinsi de viitura in timp ce incercau sa treaca, cu o caruta, prin apa, acestia fiind salvati in scurt timp.

Probleme au fost si in comuna Sita Buzaului, unde, in urma iesirii din matca a raului Buzau si a paraielor din zona, au fost afectate aproximativ 30 de gospodarii, dintre care trei au fost avariate, 50 de hectare de teren arabil si 200 de hectare de pasuni, fanete, cinci podete, mai multe strazi si drumuri forestiere.

  • Riscul alunecarilor de teren

Potrivit Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta al comunei Sita Buzaului, din cauza ploilor torentiale, in zona Bobocea exista riscul unor alunecari de teren, care pot pune in pericol trei case. Locuitorii acestora au fost instiintati despre pericolul la care sunt expusi.
Citeste si:
Primar din Covasna, recompensă din salariul lui pentru a scapa de...
Un primar din Covasna...

De asemenea, circulatia pe DN 10, in zona Bobocea si Zabratau, a fost oprita, in noaptea de duminica spre luni, timp de aproximativ o jumatate de ora, in urma revarsarii raului Buzau. Traficul rutier a fost reluat dupa ce apele au inceput sa scada, in jurul orei 1.30.

Totodata, au fost evacuate, temporar, sase persoane din satele Ciumernic, Bobocea si Zabratau, pana cand s-a stabilit ca pericolul de inundatii a trecut.

Hidrologii extind avertizarea de inundatii


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.