Printre altele, persoanele executate silit nu vor mai putea fi evacuate in timpul iernii, divorturile vor fi mediate mai usor, iar recunoasterea vinovatiei ar urma sa reduca pedeapsa cu o treime.

  • Guvernul a avizat legea "micii reforme" in justitie
Guvernul a avizat vineri in sedinta speciala proiectul de lege privind anumite masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, denumit "legea micii reforme" in justitie, dupa ce actul a fost discutat de catre presedintele Basescu si presedintele CSM, Florica Bejinaru, relateaza Mediafax.

  • Ce presupune proiectul de lege

Printre altele, proiectul de lege al "micii reforme" in justitie interzice evacuarea persoanelor din locuinte in intervalul 1 decembrie-1 martie, in cadrul unei proceduri de executare silita, cu exceptia cazurilor in care persoana care solicta executarea si evacuarea locuintei nu dispune de un domiciliu
. "Prin aceasta interdictie nu-i vom mai pune pe oameni sa- paraseasca locuintele in timpul iernii", a declarat premierul Emil Boc.

La finalul sedintei de guvern, premierul Emil Boc a prezentat unele dintre prevederile acestui proiect, apreciind ca acesta va reduce durata proceselor civile si penale, precum si costurile justitiei. Conform premierului, prin proiectul de lege trimis spre aprobare la Parlament se preconizeaza instituirea obligatiei judecatorului de a fixa termene procedurale scurte, "chiar de la o zi la alta".

"Nu vom mai avea termene in instanta din trei in trei luni sau, uneori, chiar din sase in sase luni - depinde de nivelul instantei - ci dimpotriva, chiar in aceeasi saptamana putem avea doua sau trei termene pentru a solutiona mai repede procesele aflate pe rolul instantelor de judecata"
, a spus Boc.

Mai mult, odata ce s-a primit oficial o citatie cu termen si cu data fixa, se considera in cunostinta de cauza faptul ca o persoana este avizata si asupra celorlalte termene pe care le are din partea instantei de judecata, astfel ca nu se mai amana cauza, deoarece nu s-a stiut de citatie. "Astfel, odata ce ai ati luat la cunostinta citatia, se considera ca toate celelalte termene care vor urma - 5,10, 100 - sunt cunostinta de cauza si nu se mai amana procesul pentru un asemenea motiv", a explicat premierul.

Citeste si:
Fără dosare cu șină în România. Instituțiile publice nu mai au voie...
Fără dosare cu șină în...

Totodata, a fost eliminata si calea de atac a recursului impotriva hotararii prin care judecatorii solutioneaza plangerea formulata impotriva procesului verbal de constatare a contraventiei si aplicarea unei sanctiuni.

"Acum, daca ai o contraventie la legea circulatiei - ca ai depasit viteza - te duci la judecatorie, se da o sentinta, dupa care mai ai o cale de atac. Si numai in 2009 au fost 174.000 de cauze la judecatorii si la instantele superioare pe aceasta motivatie. Acum, o singura cale de atac: la judecatorie. Prima si ultima solutie acolo se da si se incheie aceasta etapa. Nu mai aglomeram rolul instantelor de judecata si eliminam incertitudinea cu privire la aceste situatii. Ti-a fost retras sau nu carnetul de sofer, platesti amenda sau nu. Rapid, printr-o singura cale de atac: decizie judecatorului ramane definitiva", a mentionat Boc.

Citeste si:
Reformă a sistemului de învățământ. Cinci schimbări majore anunțate...
Reformă a sistemului de...

De asemenea, tot in acest caz al Codului Penal se instituie procedura impacarii partilor, care inlatura raspunderea penala pentru un anumit gen de infractiuni, de o gravitate mai redusa.

"Nu ne intereseaza ca oamenii sa mearga in neaparat puscarie. Daca se realizeaza impacarea partilor se poate realiza inlaturarea raspunderii penale, evident, si cu solutionarea partii civile si a pretentiilor materiale. Daca oamenii se inteleg pentru infractiuni cu gravitate redusa, instituim aceasta posibilitate a impacarii partilor", a sustinut seful Guvernului.

  • Procese de divort mai usoare

De asemenea, se extinde procedura medierii, prin care persoanele implicate pot gasi o cale comuna de a solutiona un conflict, iar inainte sau cand merg in fata instantei sa fie deja intelese, prin procedura medierii, in cauzele comerciale si in cauzele de divort. Noutatea suplimentara o constituie faptul ca se poate realiza divortul prin acordul partilor si in situatia in care exista minori.
Citeste si:
Guvernul își dă restanțele de toamnă. Legea pensiilor speciale,...
Guvernul își dă restanțele de...

"Astazi, impacarea partilor prin divort, sau divort prin acordul partilor se poate realiza numai cand nu exista minori si nu a trecut mai mult de un an de zile de la incheierea casatoriei. Acum, prin modificarea propusa, se poate realiza acordul partilor la divort, daca se realizeaza medierea, si ei pot sa se inteleaga si cu privire la minori - in mod obligatoriu trebuie si avizul Autoritatii Tutelare -, dar nu mai sunt nevoiti sa mearga in instanta cu probele necesare a fi administrate divortului si se pot impaca in privinta divortului, chiar si in situatia in care avem de-a face cu un minor, prin extinderea acestei proceduri a medierii", a precizat Emil Boc.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, marti, convocarea Parlamentului in sesiune extraordinara la inceputul lunii august, in primul rand pentru Legea ANI. Seful statului a precizat ca propune ca pe ordinea de zi a sesiunii parlamentare extrordinare sa se afle Legea ANI, proiectul legii ce prevede ca procesele sa nu mai fie suspendate in cazul in care sunt ridicate exceptii de neconstitutionalitate, precum si "legea micii reforme" in justitie, aflata pentru avizare la CSM.

Citeste si:
Guvernul vrea să taie voucherele de vacanță. Ce categorie de...
Guvernul vrea să taie...

Miercuri, in sedinta de guvern, seful statului a amintit ca nu a solicitat sedinta extraordinara a Parlamentului numai pentru Legea ANI, ci si pentru legea care viza nesuspendarea unui proces in instanta daca se ridica exceptia de neconstitutionalitate, precum si pentru Legea "Micii Reforme", care scurteaza timpii de parcurgere a procedurilor in instanta.

"V-as ruga sa aveti in vedere acest pachet care implica si o decizie guvernamentala, poate o sedinta extraordinara de guvern imediat ce CSM-ul da aviz ca legea sa fie trimisa la Parlament. Dar implica si o decizie politica, iar aici sunt liderii politici ai principalelor formatiuni din majoritatea parlamentara. Revin cu rugamintea sa analizati posibilitatea ca toate prevederile care afecteaza functionarea ANI sa fie concentrate intr-o singura lege si, aici, probabil, ca va trebui facuta o buna cooperare intre Ministerul Justitiei si comisiile juridice din cele doua Camere", le-a transmis Basescu ministrilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.