Directorul Grupului Scolar "Alexandru Borza", Ioan Rus, si directorul adjunct al Liceului "Edmond Nicolau", Ioan Vaidahazan, din Cluj Napoca, au fost arestati preventiv de DNA pentru luare de mita in cadrul sesiunii iunie-iulie a examenului de bacalaureat.

In sarcina celor doi directori s-au retinut infractiunile de luare de mita, fals material in inscrisuri oficiale si sustragere sau distrugere de inscrisuri, toate in forma continuata, potrivit unui comunicat DNA.

In cursul lunii iunie 2010, cu ocazia sesiunii iunie-iulie 2010 a examenului de bacalaureat, Ioan Rus a pretins mai multor candidati si parintilor acestora sume cuprinse intre 1.000 si 1.300 euro, totalizand 14.100 euro, din care a primit efectiv suma de 10.600 euro. Directorul a promis ca va interveni pe langa membrii Comisiei de bacalaureat din cadrul Centrului de examen Grup Scolar „Alexandru Borza” din Cluj Napoca, in vederea asigurarii promovarii in mod fraudulos a probei de limba si literatura romana.

  • Peste 40 de cazuri de promovare frauduloasa

La randul sau, in cursul lunii iunie 2010, Ioan Vaidahaizan, membru in Comisia de bacalaureat si director adjunct la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” din Cluj Napoca, a pretins si primit de la un candidat suma de 400 euro, pentru a-l ajuta sa promoveze probele scrise la examenul de bacalaureat.

Pentru a asigura promovarea frauduloasa unui numar de 42 de candidati, cei doi inculpati s-au angrenat in falsificarea unor lucrari de bacalaureat si multiplicarea acestora prin xerocopiere color, lucrarile originale fiind inlocuite cu cele falsificate.

De asemenea, pentru a crea aparenta de legalitate si pentru a ingreuna verificarile, s-a procedat la sustragerea documentelor care ar fi putut atesta inlocuirea lucrarilor.

In data de 13 iulie 2010, procurorii anticoruptie au dispus retinerea celoi doi directori pe o perioada de 24 de ore, iar la data de 14 iulie Tribunalul Cluj a hotarat arestarea preventiva a lui Ioan Rus pentru 29 de zile, respectiv a Ioan Vaidahaizan pentru 20 de zile, se mai arata in comunicatul DNA
.

Citeste pe acelasi subiect:

Frauda la BAC in Judetul Vrancea

Ai 1.000 de euro, treci Bac-ul!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.