In ultimele 24 de ore au fost afectate de inundatii 87 de gospodarii si anexe gospodaresti, 23 de locuinte din sapte judete, fiind evacuate 20 de persoane, informeaza Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU).

Judetele afectate de inundatiile din ultimele 24 de ore au fost Braila, Galati, Giurgiu, Ialomita, Olt, Teleorman si Tulcea.

Totodata, alte 273 de hectare de pasuni si fanete au fost inundate.

In total, s-a intervenit cu 455 mijloace de interventie, dintre care 269 din dotarea inspectoratelor judetene pentru situatii de urgenta.

In judetul Galati s-a actionat pentru finalizarea si consolidarea digului de aparare construit pe o lungime de 4,5 km si pentru evacuarea apei infiltrate in gradinile din cartierul Barbosi.

Totodata, in zona localitatii Sendreni s-a lucrat la consolidarea si suprainaltarea digului de protectie (din saci umpluti cu nisip si pamant) pe digul de aparare al raului Siret, pentru evacuarea apei provenite din infiltratiile aparute in parapetul de aparare al fluviului Dunarea si raului Siret si s-a continuat realizarea digului de protectie cu zgura si pamant galben in zona caii ferate.

La nivel judetean s-a intensificat actiunea de monitorizare a digurilor de aparare aferente fluviului Dunarea si raurilor Siret si Prut, din zonele critice.

Meteorologii au emis astazi o avertizare de cod portocaliu in intervalul orar 8.00-21.00, in judetul Maramures si in zona de munte a judetelor Suceava, Neamt, Bistrita-Nasaud, Mures si Harghita, unde cantitatile de apa vor depasi local 60,70 l/mp.
In intervalul mentionat, in jumatatea de nord a tarii, precum si in toate zonele de deal si de munte, instabilitatea atmosferica va fi accentuata (averse, descarcari electrice, grindina si intensificari ale vantului cu aspect de vijelie). Cantitatile de apa vor depasi local 30 l/mp si izolat 60 l/mp.

Codul rosu de inundatii a fost prelungit

  • Peste 400 de locuinte afectate de inundatii vor fi demolate in judetul Botosani

Autoritatile botosanene au inceput actiunea de demolare a 401 locuinte din 60 de localitati afectate de inundatii, deoarece acestea nu mai pot fi locuite, alte 916 case fiind avariate usor, a informat astazi Inspectoratul pentru Situatii de Urgente.
Citeste si:
VIDEO Inundații la metroul în Paris, după ce a plouat torențial o oră
VIDEO Inundații la metroul și...

Conform informatiile furnizate de ISU, cele mai mari pagube s-au inregistrat in municipiul Dorohoi si comuna Hliseu Horia, unde, in total, 31 de case s-au prabusit, iar alte 308 sunt propuse pentru demolare.

"Potrivit autoritatilor locale, numarul acestora este in crestere. Pe zi ce trece, tot mai multi cetateni din zonele calamitate realizeaza ca nu mai pot locui in casele proprietate, intrucat structura de rezistenta si peretii nu mai prezinta siguranta. Prin urmare, specialistii Directiei Judetene de Control in Constructii continua actiunea de evaluare a caselor in zonele afectate"
, a declarat plt. Dorina Lupu, purtatorul de cuvant al ISU Botosani.

Aceasta a adaugat ca din cele 4.416 de persoane evacuate in timpul inundatiilor, 3.488 dintre acestea au revenit la caselor lor, in timp ce 928 de sinistrati care nu mai au unde locui s-au adapostit la rude sau in locuintele modulare puse la dispozitie de autoritati. Cei mai multi sinistrati, respectiv 752 de persoane, sunt din Dorohoi.

Citeste si:
Alarmele din toată țara sună astăzi, între orele 10-11. IGSU reia...
Alarmele din toată țara sună...

Inundatiile provocate de revarsarea apelor sau a scurgerilor de pe versanti au afectat si peste 8.000 hectare de teren si aproape 5.000 de fantani. Potrivit ISU Botosani, 532 km drumuri comunale si satesti, 44 km drumuri judetene si 10 km de drumuri nationale au fost, de asemenea, afectate de inundatiile de la sfarsitul lunii iunie.

Autoritatile botosanene au subliniat ca bilantul este provizoriu, iar evaluarea pagubele in zonele calamitate continua.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.