Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta informeaza ca in trei localitati din judetul Ialomita, respectiv Fetesti, Stelnica si Bordusani, a fost instituita stare de alerta, incepand de vineri, de la ora 17.00, alte 36 de localitati din 12 judete fiind afectate de inundatii.

Totodata, de vineri a incetat starea de alerta in localitatile Siret, Liteni, Dolhasca, Gramesti, Zamostea, Zvoristea, Adancata, Hantesti, Siminicea, Dumbraveni, Veresti si Fantanele din judetul Suceava.

Bilantul ultimelor 24 de ore arata ca au fost afectate 36 de localitati din 12 judete
(Bacau, Botosani, Brasov, Dambovita, Galati, Hunedoara, Ialomita, Mehedinti, Mures, Olt, Tulcea si Valcea). De asemenea, au fost evacuate 54 persoane din calea apelor.

In total, au fost avariate 1.600 de gospodarii si anexe gospodaresti, 29 de subsoluri, 1.197 de locuinte, iar o locuinta a fost distrusa. Au fost inundate 1.504 de hectare teren arabil, 1.148 de hectare pasuni si fanete, 20 de hectare paduri, sapte obiective socio-economice, un drum national, patru drumuri judetene, 11 drumuri comunale, noua podete, iar 111 de fantani au fost colmatate,
scrie NewsIn.

Pentru inlaturarea si diminuarea efectelor produse de fenomenele hidrometeorologice au actionat 1.066 de angajati ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, 178 ai Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, 123 ai Inspectoratului General al Politiei Romane, 123 ai Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, alaturi de alti 1.185 de angajati din cadrul M.Ap.N. si ai altor structuri.

Fortele de ordine au intervenit cu 532 mijloace de interventie, din care 261 din dotarea inspectoratelor judetene pentru situatii de urgenta, se mai arata in comunicatul IGSU.

Hidrologii au prelungit avertizarea cod rosu de inundatii pe raurile Prut si Siret de vineri, la ora 16.00, pana duminica, la ora 16.00, potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA).

Avertizarea se refera la cresteri de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor de pericol, inundatie si atentie prin propagarea viiturilor formate anterior si posibile scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie cu efect de inundatii locale. Bazinele hifrografice sunt cele ale raurilor Prut, Siret si Olt.

Citeste si:
Val de aer polar peste toată România. Alertă de furtuni și ploi:...
Val de aer polar peste toată...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.