Bucurestenii vor plati caldura in iarna 2009-2010 in functie de venituri, urmand ca primaria Capitalei sa nu mai acorde subventii pentru persoanele care au venituri de peste 2.500-3.000 de lei, a declarat astazi primarul Sorin Oprescu.

Astfel, bucurestenii care depasesc plafonul de venituri impus de primarie vor plati pretul intreg al gigacaloriei, de 300 de lei.

In cazul bucurestenilor cu venituri mai mici, primaria Capitalei va stabili plafoane pentru acordarea ajutoarelor de incalzire, relateaza NewsIn.

In cazul celor cu venitul minim pe economie subventia va fi de 100%. Plafoanele de subventii vor fi stabilite intr-o sedinta a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).


Factura la intretinere se va dubla daca vor fi eliminate subventiile, potrivit presedintelui Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania, Radu Opaina. Asociatiile de proprietari sustin ca prin eliminarea subventiilor, facturile la apa calda si caldura vor exploda. Potrivit celor mai pesimite calcule, cand va veni frigul, este posibil ca romanii care stau la bloc sa plateasca facturi de doua ori mai mari decat iarna trecuta.

In Bucuresti, pretul unei gigacalorii va urca de la 119 lei, cat este in prezent, pana aproape de 300 de lei, cresterea find de 250%. Mia mult, jumatate din populatia Capitalei va plati mai mult pentru apa calda si caldura, care nu vor mai fi subventionate decat pentru pensionari si pentru cei cu salarii foarte mici.

Oprescu a afirmat ca de subventii au nevoie doar 46-48% dintre bucuresteni, restul urmand sa plateasca pretul integral de 300 de lei/gigacalorie, si nu pe cel subventionat, de 119 lei.

  • RADET nu va mai subventiona gigacaloria pentru familiile cu venituri mai mari de 3.000 de lei

Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) ia in calcul un plafon 2.500 - 3.000 de lei de familie peste care nu va mai subventiona gigacaloria, au precizat pentru NewsIn surse municipale.
Potrivit calculelor RADET, subventia va fi acordata in trepte, putand ajunge la 100% pentru persoanele care au un venit minim pe economie. Astfel, bucurestenii care vor depasi plafonul de venituri impus de RADET vor plati pretul intreg al gigacaloriei, de 300 de lei.
Citeste si:
Bucureștenii vor plăti și în acest an același preț pentru gigacalorie
Bucureștenii vor plăti și în...

Pe de alta parte, Regia poate sa piarda o buna parte dintre consumatori, mai ales pe cei care-si plateau la timp intretinerea si care vor fi tentati sa treaca pe centrale, existand pericolul ca RADET sa aiba dificultati in incasarea platilor.

  • Radet continua disponibilizarile

In alta ordine de idei, RADET va da afara in acest an aproximativ 250 de oameni, dupa ce in ultimul an au fost reduse 500 de posturi.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.