O statueta din bronz platinat realizata de Emile Picault si oferita lui George Enescu de catre Orchestra Ministerului Instructiunii Publice a fost furata din sala nr. 1 a Muzeului National "George Enescu"

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a fost informat luni de furtul statuetei intitulate "Pro Musica", realizata de sculptorul francez Emile Picault (1839-1915), insa ministerul nu a luat inca nicio masura, relateaza NewsIn.

Potrivit unor surse oficiale, muzeul nu si-a luat toate masurile de precautie, iar sistemul de securitate al institutiei este fragil.

Camera de luat vederi a muzeului a inregistrat insa un barbat strain care s-a strecurat in institutie pe usa lasata deschisa de portarul de serviciu, care nu se afla la post in momentul respectiv. Dupa cateva minute, barbatul a iesit purtand sub haina de pe umar statueta sustrasa.

Angajatii au declarat ca au fost amenintati cu desfacerea contractului de munca daca povestesc despre acest eveniment.

O alta statueta realizata de Emile-Louis Picault , "Salvator Rosa", a fost scoasa la licitatie anul trecut de casa de licitatii Artmark, valoarea acesteia fiind estimata la 9.000 de euro. Statueta nu a fost insa vanduta.

  • Statueta nu apartine patrimoniului national

Muzeul National "George Enescu" a precizat ca statueta nu apartine patrimoniului national, ci patrimoniului muzeal al institutiei si ca a fost deschisa o ancheta interna pentru ca vinovatii sa poata fi sanctionati.

Furtul s-a produs, de fapt, pe 26 aprilie, intr-o zi de luni, cand muzeul este inchis pentru vizitare. Infractorul a profitat de absenta din post a agentului de paza, timp de trei minute, si a sustras statueta. Disparitia statuetei a fost semnalata imediat dupa constatare, furtul a fost reclamat la politie, care a inceput de indata cercetarile.

Reprezentantii muzeului precizeaza ca incidentul a fost semnalat directiei de specialitate a Ministerului Culturii. Un important factor favorizant, spun reprezentantii institutiei, a fost acela ca in spatiul muzeal nu poate fi actionat sistemul de alarma audio de care muzeul dispune, din cauza ca nu poate fi separat acest spatiu de spatiul rezervat birourilor, "factor de risc pe care l-am semnalat, de 3 ani incoace, in repetate randuri, punctul nostru de vedere fiind agreat si de catre Minister, printr-un raport al departamentului de specialitate".

Citeste si:
Răsturnare de situație! Afaceristul din Cluj și-ar fi înscenat...
Răsturnare de situație!...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.