Asociatiile de protectie a copilului din Franta spun ca statul nu face nimic pentru a-i ajuta pe tinerii romani fortati sa cerseasca sau sa se prostitueze. Deportandu-i, nu face altceva decat sa ii trimita sa fie exploatati in alte tari.
Problema exploatarii copiilor pare una care depaseste autoritatile europene. "Acesti adolescenti, constransi sa fure, sa cerseasca sau sa se prostitueze de catre retele mai mult sau mai putin organizate la nivelul Uniunii Europene, au nevoie inainte de toate de protectie si de un veritabil proiect de viata, trecand prin scolarizare sau instruire", subliniaza si Alexandre Le Cleve, directorul Hors-la-Rue, potrivit Gandul.ro.

In 2009, asociatia Hors-la-Rue a monitorizat 270 de noi emigranti tineri romani, dintre care aproximativ 100 erau exploatati si circa 40 se prostituau. "In regiunea pariziana, astazi, ne confruntam cu copii ai strazii la fel de umiliti ca in Lumea a Treia", a declarat Edouard Donnelly, presedintele acestei asociatii, care a asistat 1.600 de copii romani din 2002. "Minori foarte tineri, cu media de varsta de 14 ani, se afla in special in situatia de a fi exploatati sau de a se prostitua", spune Donnelly, adaugand ca deportarea nu este o solutie, ci un alt drum catre exploatare.

"Adesea insa ei sunt victime ale politicilor privind controlul imigratiei". Astfel, "unii tineri, victime ale exploatarii, au fost repatriati, in conditiile in care autoritatile nu cunosteau conditiile de securitate si de reintegrare care le sunt garantate" la revenire, adauga Donnelly. Recent, presa internationala a scris articole ample despre exploatarea copiilor romi care sunt fortati sa fure, sa cerseasca si sa se prostitueze, de catre retele de crima organizata si uneori chiar, de catre membri ai familiei.

[Traficantii de minori din Tandarei intra in arest]

[Copiii romi, hotii Europei]

Liviu Tipurita, regizor roman de documentare care a fost timp de mai multi ani interesat de aceasta problema a traficului de copii, impartaseste temeri similare. "Teama mea este ca fara un ajutor imediat, copiii de tigani pe care i-am intalnit in timpul calatoriilor mele vor creste si se vor transforma in criminali veritabili. Iar cercul vicios al abuzurilor nu va mai putea fi controlat", spunea Tipurita, pentru BBC.

Citeste si:
Un jandarm si iubita lui, acuzati ca au exploatat doua adolescente...
Un jandarm si iubita lui,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.